Delegatii ale PPCD, UDMR si PD participa la Congresul Partidului Popular European de la Roma, ale carui lucrari se desfasoara in perioada 30-31 martie. Congresul este precedat de o sedinta a Biroului politic, ce are loc astazi. Invitat la aceasta reu
Delegatii ale PPCD, UDMR si PD participa la Congresul Partidului Popular European de la Roma, ale carui lucrari se desfasoara in perioada 30-31 martie. Congresul este precedat de o sedinta a Biroului politic, ce are loc astazi. Invitat la aceasta reuniune este si presedintele Traian Basescu. Politicienii romani conteaza pe discutii cu oficiali ai tarilor din UE prezenti la Congres, stiut fiind faptul ca popularii au fost printre cei mai reticenti in privinta aderarii Romaniei la comunitatea europeana. Cele trei formatiuni din Romania au interese extrem de diferite la reuniunea popularilor europeni. Pentru democrati miza este dubla: discutii vizand integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar mai ales obtinerea statutului de membru asociat, in conditiile in care PPCD si UDMR au deja acest statut. De asemenea, PD are interesul ca pozitia sa in familia PPE sa nu fie conditionat de o colaborare cu PPCD, chiar daca o serie de discutii intre liderii celor doua formatiuni, Emil Boc si Gheorghe Ciuhandu (foto) au avut loc deja. UDMR a amenintat, in repetate randuri, ca va pune bete in roate PD la popularii europeni pentru faptul ca nu accepta proiectul Statutului minoritatilor, in forma adoptata de Guvern. PPCD (PNTCD) vrea sa propuna doua declaratii, care sa fie cuprinse intr-una din rezolutiile Congresului si pentru care exista un acord de principiu al PPE: una privind specificarea clara a faptului ca popularii europeni sprijina intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, cu respectarea conditiilor impuse in urma negocierilor, cealalta referitoare la Repulica Moldova.
Delegatia PD este compusa din Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Anca Boagiu. De la taranisti sunt prezenti la Congres Gheorghe Ciuhandu, Serban Bubenek, Cornel Simion si Radu Munteanu, in timp ce UDMR va fi reprezentat de Marko Bela, Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely, Anton Niculescu. Miza Congresului PPE o reprezinta alegerea unei noi conduceri: presedinte, vicepresedinti, secretar general si trezorier. Actualul presedinte al PPE, Wilfrid Martens candideaza pentru un nou mandat, la fel secretarul general - Antonio Lopez-Isturiz. Vor fi prezenti peste 1000 de delegati din 35 tari. Popularii europeni constituie cel mai mare grup din Parlamentul European. La Congresul de la Roma se aniverseaza si 30 de ani de la infiintarea PPE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.