Aproximativ 80 la suta dintre femeile care au urmat, de doua ori pe saptamana, un antrenament cu gantere si haltere, au obtinut rezultate superioare intr-o ancheta privind calitatea vietii, fata de participantele din grupul martor (care nu s-au antre
Aproximativ 80 la suta dintre femeile care au urmat, de doua ori pe saptamana, un antrenament cu gantere si haltere, au obtinut rezultate superioare intr-o ancheta privind calitatea vietii, fata de participantele din grupul martor (care nu s-au antrenat), cu 51 la suta, afirma o echipa de cercetatori, intr-un studiu ce urmeaza sa apara in numarul urmator al revistei "Cancer". Avantajele fizice si psihologice ale exercitiului sunt bine cunoscute. Dar acest studiu este primul care examineaza, cu ajutorul unei metodologii stiintifice, modul in care practicarea ridicarii ganterelor si halterelor le ajuta pe femeile care au avut cancer la san.
Cercetatorii au recrutat 86 de femei din regiunea Minneapolis-St Paul, din Statele Unite ale Americii, in 2001 si 2002. Fiecare dintre participantele la studiu a urmat un tratament reusit contra cancerului mamar in ultimii trei ani. Jumatate dintre femei au fost repartizate intr-un grup de exercitiu. Timp de trei luni, ele au fost urmarite de un antrenor si au ridicat gantere si haltere in cursul a doua sedinte saptamanale. Apoi, ele au fost incitate sa isi continue antrenamentul inca trei luni. Cel de-al doilea grup nu a avut un program de acest gen. Dupa aceea, cercetatorii le-au pus intrebari femeilor din ambele grupuri despre starea lor fizica, fericirea conjugala, activitatea sexuala si alte aspecte ale vietii lor. Femeile din grupul care s-a antrenat ridicand gantere si haltere au manifestat o usoara ameliorare fata de membrele grupului martor, noteaza dr. Len Lichtenfeld, din cadrul Societatii Americane pentru Cancer. Cu toate acestea, femeile din grupul de exercitiu au spus ca simt ca au mai multa forta, un ritm mai alert si o mai mare incredere in ele in urma antrenamentului. Se pare ca aceste sedinte de antrenament le-au ajutat sa preia controlul asupra trupului lor, afirma cercetatorii, citati de site-ul cotidianului canadian online Le Matinternet. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.