Din Africa de Vest pana in Asia Centrala, tarile din care va putea fi urmarita eclipsa totala de Soare de astazi s-au pregatit sa primeasca mii de astronomi amatori si profesionisti care se vor inghesui in locurile care ofera conditii de observare pr
Din Africa de Vest pana in Asia Centrala, tarile din care va putea fi urmarita eclipsa totala de Soare de astazi s-au pregatit sa primeasca mii de astronomi amatori si profesionisti care se vor inghesui in locurile care ofera conditii de observare privilegiate, relateaza Rompres. Pe 14.500 de kilometri, Soarele va fi acoperit complet de Luna timp de cateva minute, traversand succesiv Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Libia, Turcia, Georgia, sudul Rusiei si Kazahstanul.
In Libia, zece aeroporturi si cinci porturi vor fi rezervate pentru a primi turisti si oameni de stiinta de 47 de nationalitati, in special americani, britanici si francezi, a declarat Chaabane al-Taib, un responsabil din Ministerul Turismului. Efort exceptional in aceasta tara, astronomii beneficiaza de "facilitati" pentru introducerea dispozitivelor lor in tara si obtinerea vizelor. In plin desert au fost instalate tabere, dintre care unele rezervate "savantilor". Potrivit autoritatilor locale, Libia prezinta cele mai bune conditii de observare a fenomenului, care va fi vizibil timp de peste 7 minute in sudul tarii. In Turcia, unde eclipsa totala va trece prin locatii turistice, oficialii ofera garantii ca vremea va fi favorabila. "In aceasta zona, nu exista riscuri de furtuni de nisip ca in Libia", sustine Attila Ozguz, seful departamentului de astronomie al centrului de cercetare Kandilli de la Istanbul.
Numeroase hoteluri din aceste regiuni sunt pline de turisti, in special americani si japonezi.
Disconfort psihic
Insula Kastellorizo, cea mai estica pe care o detine Grecia in sudul Marii Egee, astepta sa gazduiasca peste un milion de vizitatori, deoarece ea va constitui singurul teritoriu european de unde va fi vizibila eclipsa totala. In aceasta insula deservita de feribotul din Rhodos, autoritatile locale au suplimentat numarul de legaturi si s-au asigurat ca exista suficiente locuri de cazare pentru vizitatori.
Fenomen foarte rar, eclipsa totala de Soare a fost asociata mult timp unor evenimente funeste de numeroase civilizatii. In Niger, un inalt demnitar religios musulman le-a cerut credinciosilor sa organizeze rugaciuni colective in vederea evenimentului, asigurand ca "eclipsele sunt chemari la ordine". Guvernul nigerian, ingrijorat de o eventuala reeditare a tulburarilor sociale care au marcat eclipsa solara din 2001, si-a avertizat cetatenii asupra posibilitatii resimtirii unui <<disconfort psihic>> in timpul eclipsei, indemnandu-i insa sa nu intre in panica.
Ministrul nigerian al Informatiilor, Frank Nweke, a precizat ca eclipsa din urma cu cinci ani a cauzat tulburari sociale in regiunea Borno, nordul tarii, intrucat locuitorii zonei nu au stiut ce se intampla. "Unele persoane au crezut ca oameni rai din comunitatile lor sunt responsabili pentru disparitia Soarelui", a declarat oficialul nigerian. "Eclipsa nu va avea nici un efect daunator asupra tarii, ci doar va produce un disconfort social si psihologic", si-a linistit Nweke conationalii, adaugand ca "Soarele nu va fi furat, ci doar va disparea pentru cateva secunde". Eclipsa este vizibila si in Romania ca eclipsa partiala. La Bucuresti eclipsa partiala incepe la ora locala 12h 44m 28s,6, atinge maximul de 71,4% acoperire a discului solar la ora 13h 57m 21s,2 si se termina la ora 15h 09m 18s,7. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.