Amiralul in rezerva Cico Dumitrescu si deputatul Partidului Social Democrat (PSD), Dan Iosif s-au prezentat, ieri, la Parchetul Militar, pentru a fi audiati in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Deputatul PSD a precizat, intrebat fiind care est
Amiralul in rezerva Cico Dumitrescu si deputatul Partidului Social Democrat (PSD), Dan Iosif s-au prezentat, ieri, la Parchetul Militar, pentru a fi audiati in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Deputatul PSD a precizat, intrebat fiind care este motivul venirii lui la Parchet, ca a venit "la o cafea". Dupa aproximativ doua ore de audieri, Dan Iosif a parasit sediul Ministerului Public, dar a refuzat sa dea vreo declaratie in ceea ce priveste calitatea in care a fost audiat.
In cazul mineriadei din vara anului 1990 au fost audiati pana acum mai multi fosti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, ex-premierul Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu. In jur de 20 de persoane sunt cercetate in dosarul instrumentat de procurorii militari privind evenimentele din iunie 1990, fiind vorba despre acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Printre acestea se afla si fostul presedinte Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu.
Proiect controversat
Pe de alta parte, intr-un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala, se prevede ca faptele savarsite de civili impreuna cu militari sa fie cercetate de procurori civili. Concret, potrivit procurorului militar Dan Voinea, cel care coordoneaza ancheta in dosarul "Mineriadei", daca acest proiect ar fi adoptat, ar insemna ca dosarele "Revolutiei" si "Mineriadelor" sa fie luate de la procurorii militari care le-au instrumentat pana in acest moment si "predate" unor procurori civili. Lucru care, avand in vedere starea avansata a anchetelor in aceste cazuri, ar fi dezastruos.
Voinea a mai precizat ca in acest moment exista o echipa de 30 de criminalisti care lucreaza la dosarele "Mineriadei" si "Revolutiei", acestea fiind aproape finalizate. In cadrul anchetei desfasurate de-a lungul mai multor ani, s-a incercat gasirea autorului pentru fiecare victima. "Prin acest proiect de lege, se face pe de-o parte si se desface pe de alta parte", ne-a declarat Dan Voinea. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.