Majorarea accizelor incepand cu 1 iulie pentru energia electrica pentru consumul casnic si tutun va majora preturile acestor produse cu aproximativ 500- 600 lei vechi, precizeaza Ministerul Finantelor intr-un comunicat de presa. Astfel, in ceea ce pr
Majorarea accizelor incepand cu 1 iulie pentru energia electrica pentru consumul casnic si tutun va majora preturile acestor produse cu aproximativ 500- 600 lei vechi, precizeaza Ministerul Finantelor intr-un comunicat de presa. Astfel, in ceea ce priveste energia utilizata in consumul casnic, la un consum mediu de 150 Kwh/luna, pretul ca creste cu 500 lei pe Kwh, (de la aproximativ de la 2000 la circa 2500 lei vechi). Pachetul de tigari se va scumpi, potrivit Finantelor, cu circa 600 de lei vechi. Cat priveste bauturile alcoolice spirtoase, pretul pentru un litru de alcool ce concentratie 100% in volum se va majora cu aproximativ 36.000 lei.
De la 1 ianuarie 2007 se vor introduce accize pentru carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale, dar si pentru gazul natural utilizat pentru incalzire.
Ministerul Finantelor precizeaza ca majorarile de accize care vor fi aplicate din aceasta vara reprezinta o etapa intermediara pana la nivelurile prevazute pentru 2007, conform negocierilor cu UE. In domeniul accizelor, documentul de pozitie aferent Capitolului 10 - Impozitarea, din acquis-ul comunitar, cuprinde o serie de calendare pentru cresterea anuala a nivelului acestor taxe, pana la nivelul minim impus de directivele europene, nivel care - pentru produsele pentru care nu s-au obtinut perioade de tranzitie - trebuie atins pana la 1 ianuarie 2007, data preconizata pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, cum ar fi benzina fara plumb, motorina, pacura, electricitate, gaz natural si tigarete, Romania a obtinut perioade de tranzitie intre 2 si 7 ani, pana la atingerea nivelului minim impus de directivele europene, situatie care atrage modificarea periodica a nivelului accizelor.
CCIMB cere amanarea taxei pe viciu
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB) afirma ca majorarea accizelor concomitent cu aplicarea taxei pe viciu poate determina o importanta crestere de preturi pe piata tigarilor si alcoolului, fapt care va genera dezvoltarea pietei negre. In conditiile in care majorarea accizelor face parte din programul negociat pentru aderarea la UE, CCIMB solicita decalarea aplicarii taxei pe viciu care nu este legata de un calendar european. De asemenea, sursa citata saluta prelungirea obtinuta de Romania pentru alinierea preturilor la gazele naturale din productia interna pana la 31 decembrie 2008. "Aceasta prelungire ofera producatorilor romani timp pentru modernizarea tehnologiilor din domenii precum productia de ingrasaminte chimice si alte sectoare mari consumatoare de gaze", precizeaza comunicatul CCIMB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.