Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Daca aceste propuneri vor fi adoptate, ofiterii si subofiterii din armata vor putea fi avansati mai repede in grad si
Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Daca aceste propuneri vor fi adoptate, ofiterii si subofiterii din armata vor putea fi avansati mai repede in grad si vor putea fi mentinuti in activitate, in functie de grad, chiar si pana la 65 de ani. Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.90/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare prin care s-au modificat limitele de varsta in grad pentru cadrele militare din Ministerul Apararii Nationale a fost adoptata in momentul in care se derula un amplu program de restructurare a Armatei Romaniei. La vremea respectiva, coborarea limitelor de varsta in grad a permis restructurarea substantiala a efectivelor armatei, in special a ofiterilor cu grade superioare.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul pentru modificarea Legii 80/1995, in momentul de fata "s-a ajuns la o configuratie a structurii de personal comparabila cu cea a armatelor moderne apartinand statelor membre NATO. Mentinerea actualelor limite de varsta ar avea ca efecte dezavantaje de ordin financiar si social, astfel incat pentru optimizarea deplina a structurii de personal si mentinerea acesteia pe coordonate de normalitate este necesara revenirea la limitele de varsta stabilite initial in Statutul cadrelor militare". MApN considera ca prin aceste modificari bugetul armatei nu va fi afectat deoarece s-a ajuns la concluzia "ca s-ar cheltui mai multi bani pentru plata pensiei celui a carui varsta nu a fost ridicata pentru a-i permite mentinerea in categoria personalului activ, si, respectiv, pentru angajarea unui nou titular de post, decat in situatia in care respectiva persoana ar fi mentinuta in activitate".
Cadrele medicale militare sunt favorizate
Militarii din armata vor putea fi inaintati in grad si fara a avea stagiul minim in grad. Acest lucru va fi posibil doar daca cel care ar urma sa fie avansat inainte de termen a avut calificative foarte bune si daca au implinit cel putin jumatate din stagiul respectiv. In privinta trecerilor in rezerva generalii de brigada cu o stea si general maiorii cu doua stele vor putea fi mentinuti in activitate pana la varsta de 62 de ani fata de 56 de ani (general de brigada-n.a.) si 57 de ani (general maior) cum este in prezent. Generalii - locotenentii - cu trei stele si generalii cu patru stele vor trece in rezerva la varsta de 64 de ani fata de 58 de ani (general - locotenent) si 59 (general cu patru stele) cum este in prezent.
Cadrele militare doctor in medicina, academicienii, profesorii, conferentiarii universitari si cercetatorii stiintifici gradul I si II care desfasoara activitate medicala vor putea fi mentinuti in activitate pana la varsta de 65 de ani.
Atanasiu: Au mai fost scurgeri de informatii
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, ca scurgeri de informatii au avut loc in armata Romaniei si inainte si dupa incidentul de securitate mediatizat din februarie. El a precizat ca asemenea incidente de securitate "sunt mai frecvente la altii decat la noi". Intrebat ce s-a mai intamplat in ancheta declansata in cazul scurgerilor de informatii privitoare la misiuni ale Romaniei in Afganistan, alaturi de parteneri din cadrul NATO, Atanasiu a spus ca investigatia continua, dar a adaugat ca astfel de fenomene "sunt frecvente in armatele lumii".
"In armata romana s-au petrecut si inainte si dupa incidentul mediatizat", a declarat el, insa a refuzat sa dea orice fel de detalii despre scurgerile de informatii produse in ultima perioada. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.