Scriitorul polonez Stanislaw Lem, celebru pentru romanele sale de science-fiction, printre care si "Solaris", a murit la varsta de 84 de ani, transmite BBC News Online. Lem a vandut peste 27 de milioane de copii ale operelor lui, traduse in peste 40
Scriitorul polonez Stanislaw Lem, celebru pentru romanele sale de science-fiction, printre care si "Solaris", a murit la varsta de 84 de ani, transmite BBC News Online. Lem a vandut peste 27 de milioane de copii ale operelor lui, traduse in peste 40 de limbi, iar cateva au fost adaptate pentru marele ecran. Romanul sau din 1961, "Solaris", a fost adaptat pentru prima data de regizorul rus Andrei Tarkovski (1971) si apoi de americanul Steven Soderbergh, in 2002. In versiunea lui Soderbergh, rolurile principale au fost interpretate de George Clooney si Natasha McElhone. Lem s-a nascut in 1921, la Lvov, in Ucraina, unde a studiat medicina inainte de primul razboi mondial. In 1946 s-a mutat la Cracovia. Autorul s-a concentrat asupra romanelor SF, percepute ca fiind destul de inofensive de catre guvernul comunist din Polonia. Totusi, primul sau roman important, "Spitalul transfigurarii", a stat nepublicat timp de opt ani, pana dupa relaxarea ideologica de dupa moartea lui Stalin. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.