Peste jumatate din populatia Romaniei va trai la limita subzistentei daca accizele la electricitate si benzina vor creste: celor 4,5 milioane de romani care au un salariu sub 4 milioane de lei vechi li se vor adauga alte 6-8 milioane, sustine Blocul
Peste jumatate din populatia Romaniei va trai la limita subzistentei daca accizele la electricitate si benzina vor creste: celor 4,5 milioane de romani care au un salariu sub 4 milioane de lei vechi li se vor adauga alte 6-8 milioane, sustine Blocul National Sindical (BNS), avertizand asupra riscului unor tensiuni sociale. "Vom avea o tara de saraci, doar 5-10% din cetatenii ei vor fi prosperi, actionand dupa principiul <<dupa mine potopul>>", a declarat ieri, pentru Mediafax, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, referindu-se la intentia Ministerului Finantelor de majorare a accizelor de la 1 iulie. Guvernul vrea sa aduca nivelul tarifelor la utilitati la cel al UE, iar in unele cazuri "i-am depasit pe europeni", insa "ignora veniturile populatiei", precizeaza Ovidiu Jurca. Vicepresedintele pe probleme economice al BNS considera ca guvernantii trebuia sa urmeze "linia cotei unice de impozitare, pana cand Romania ar fi ajuns la nivelul Uniunii Europene (UE)", in sensul ca ar trebui sa nu mai "incarce" facturile cetatenilor. Reprezentantul BNS avertizeaza ca sindicalistii nu vor privi cu nepasare aceste masuri, "daca Guvernul tine cu orice pret sa ascuta tensiunile sociale, in locul dialogului".
Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%, potrivit proiectului Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul Fiscal referitor la accizele armonizate.
Program
de mitinguri
in aprilie
Confederatia Sindicala "Cartel ALFA" a anuntat ca va continua actiunile de protest, in cazul in care discutiile cu premierul, in cadrul plenului Consiliului Economic si Social (CES) din 30 martie, nu vor avea un rezultat multumitor in privinta preturilor la gaz metan si energie electrica.
Reamintim ca, "ALFA" cere Guvernului renegocierea cu Uniunea Europeana in vederea reconsiderarii calendarului de aliniere a pretului la gazul metan, astfel incat acesta sa ramana in parametrii negociati initial, pentru cel putin doi ani de acum inainte. Liderii confederatiei sunt de parere ca "majorarea constanta a tarifului la gazul natural este total nejustificata cu atat mai mult cu cat pana acum toate aceste cresteri de pret nu s-au regasit in investitii in infrastructura de productie ci, de cele mai multe ori, doar in taxe aplicate de firme intermediare si in mult trambitata aliniere a tarifelor la utilitati, la tarifele de pe piata europeana".
In cazul in care Guvernul nu se angajeaza sa mentina preturile actuale la utilitati o perioada suficienta de timp care sa permita si veniturilor sa creasca proportional, "ALFA" va desfasura o noua serie de proteste, dupa urmatoarul calendar: 5 aprilie - va fi organizat la Bucuresti, in fata Guvernului, un nou pichet de protest al sindicalistilor din ramura chimie si petrochimie, la care se vor alatura membrii celorlalte federatii din "Cartel"; 12 aprilie - vor fi organizate, intr-o prima faza, mitinguri de protest ale Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, in toate judetele in care exista mari combinate de prelucrare a gazului metan. Actiunile vor continua cu un miting in Bucuresti, prevazut sa se desfasoare intr-una din zilele perioadei 1-10 mai, "la care sunt asteptati sa participe nu doar sindicalisti, ci si cetateni ai unei Romanii aruncate in mizerie!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.