Romania a urcat pe pozitia 48 in privinta atractivitatii mediului de afaceri in perioada 2006-2010, comparativ cu locul 53 detinut in intervalul 2001-2005, intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a publicatiei britanice The
Romania a urcat pe pozitia 48 in privinta atractivitatii mediului de afaceri in perioada 2006-2010, comparativ cu locul 53 detinut in intervalul 2001-2005, intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a publicatiei britanice The Economist, privind evolutiile din 82 de state, transmite Mediafax. In randul statelor din Europa de Est, cea mai bine plasata ramane Estonia, pe pozitia 20, dupa locul 19 detinut in intervalul 2001-2005. Cehia si Ungaria au avansat un loc, pe pozitia 27, respectiv 33, ca si Polonia, care ocupa insa doar locul 37. O evolutie favorabila va consemna, potrivit EIU, mediul de afaceri din Bulgaria, tara plasata pe pozitia 43 in top, in urcare cu sase locuri. In top se mentine Danemarca, urmata de Finlanda, Canada, Singapore, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Statele Unite, Elvetia si Hong Kong. La alcatuirea topului, EIU a luat in calcul atractivitatea, ajustata la marimea tarii, a mediului de afaceri si a componentelor sale: cadrul politic si institutional; stabilitatea macroeconomica; oportunitatile de pe piata; politica guvernamentala legata de companiile private. Alti factori inclusi in analiza sunt strategia privind investitiile straine, comertul exterior si regimul de schimb valutar, sistemul fiscal, piata muncii si infrastructura. In total EIU analizeaza 90 de factori inclusi in zece categorii, care influenteaza oportunitatile si comportamentul in afaceri. Modelul de calcul permite realizarea unui clasament al tarilor in functie atractivitatea afacerilor in ultimii respectiv urmatorii cinci ani, pe baza previziunilor si analizelor economice realizate de EIU. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.