Banca centrala a majorat in luna februarie a acestui an rata dobanzii de interventie de la 7,5% la 8,5%. Aceasta este principala rata de politica monetara si este utilizata pentru atragerea de depozite in lei de la bancile comerciale, pe termen de o luna. In aceeasi luna, rata anuala a inflatiei a scazut la 8,49%, comparativ cu 8,89% in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii monetare. Cu toate acestea se mentine, cel putin pe termen scurt, o presiune inflationista, din partea cererii interne, dar si din cauza ajustarii preturilor administrate si a accizelor. Potrivit conducerii BNR, masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3% in ianuarie 2006, de la aproximativ 60% in aceeasi perioada a anului 2005. In plus, adoptarea in luna februarie a unui pachet de masuri de intarire a conditiilor monetare a determinat cresterea ratei dobanzii efective de sterilizare la putin peste 8% fata de 6,72% in ianuarie 2006. Dobanzile acordate de banci la depozitele atrase au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci a determinat reducerea dobanzilor la credite. In acelasi timp, banca centrala asteapta, in perioada imediat urmatoare, impactul majorarii rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 35% la 40%, care a intrat in vigoare in 24 martie. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 11 mai 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Cursul a ramas peste 3,5 lei/euro
Leul s-a apreciat usor ieri, cotatia euro s-a mentinut peste pragul de 3,5 lei, avand in vedere ca investitorii asteptau deciziile Consiliului de Administratie al BNR. Potrivit Mediafax, la deschiderea sedintei interbancare, euro a fost tranzactionat la 3,5080 - 3,5130 lei, dar a coborat destul de rapid la un minim de 3,5030 - 3,5080 lei/euro, sub impactul unor vanzari "agresive" de valuta. Apropierea de pragul de 3,5 lei/euro a determinat aparitia mai multor valuri de cumparari, care au dus la intoarcerea cotatiilor. Nivelul maxim de tranzactionare al zilei a fost de 3,5100 - 3,5150 lei/euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5062 lei/euro, cu 0,4 bani sub nivelul publicat vineri. Moneda americana a pierdut aproape 2 bani, iar referinta a fost de 2,9152 lei/dolar. Pe piata monetara, BNR a atras de la banci 1,6 miliarde de lei, printr-un depozit la o luna cu dobanda de 8,5%. La licitatie au participat 11 banci. Dobanzile din piata au urcat peste 8%.
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Cocorico, la târgurile de Crăciun din București. Ce preparate găsim la...
Sursa: retail.ro
-
Exim Banca Românească reduce dobânda la creditul de nevoi personale
Sursa: futurebanking.ro
-
Bucuria de a dărui, mai mare decât bucuria de a primi
Sursa: garbo.ro
-
Fuste Chic: Cheia unor ținute spectaculoase în sezonul rece
Sursa: kudika.ro
-
Aplicație de dating, dar pentru joburi. Cofondator nPloy: „Chiar dacă te...
Sursa: wall-street.ro