Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ieri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8,5% si sa continue sterilizarea substantiala a lichiditatilor in exces prin operatiuni de piata. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca asigurarea
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ieri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8,5% si sa continue sterilizarea substantiala a lichiditatilor in exces prin operatiuni de piata. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca asigurarea unui control adecvat al lichiditatii prin intermediul operatiunilor de piata va conduce la cresterea dobanzii efective la operatiunile BNR catre nivelul de 8,5%. Conducerea bancii centrale s-a reunit ieri pentru a discuta masurile de politica monetara, pe baza analizei evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar. Potrivit acestei analize, desi procesul de dezinflatie continua, rata anuala a inflatiei ramane in afara intervalului de variatie de plus/minus un punct procentual din jurul tintei de 5% stabilita de banca centrala. "In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca restrictivitatea conditiilor monetare va creste in continuare", a afirmat Isarescu. Potrivit acestuia, BNR va folosi toate instrumentele de care dispune pentru continuarea procesului de dezinflatie, contand totodata si pe mentinerea unei politici restrictive si in domeniul fiscal si salarial.
Banca centrala a majorat in luna februarie a acestui an rata dobanzii de interventie de la 7,5% la 8,5%. Aceasta este principala rata de politica monetara si este utilizata pentru atragerea de depozite in lei de la bancile comerciale, pe termen de o luna. In aceeasi luna, rata anuala a inflatiei a scazut la 8,49%, comparativ cu 8,89% in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii monetare. Cu toate acestea se mentine, cel putin pe termen scurt, o presiune inflationista, din partea cererii interne, dar si din cauza ajustarii preturilor administrate si a accizelor. Potrivit conducerii BNR, masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3% in ianuarie 2006, de la aproximativ 60% in aceeasi perioada a anului 2005. In plus, adoptarea in luna februarie a unui pachet de masuri de intarire a conditiilor monetare a determinat cresterea ratei dobanzii efective de sterilizare la putin peste 8% fata de 6,72% in ianuarie 2006. Dobanzile acordate de banci la depozitele atrase au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci a determinat reducerea dobanzilor la credite. In acelasi timp, banca centrala asteapta, in perioada imediat urmatoare, impactul majorarii rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 35% la 40%, care a intrat in vigoare in 24 martie. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 11 mai 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Cursul a ramas peste 3,5 lei/euro
Leul s-a apreciat usor ieri, cotatia euro s-a mentinut peste pragul de 3,5 lei, avand in vedere ca investitorii asteptau deciziile Consiliului de Administratie al BNR. Potrivit Mediafax, la deschiderea sedintei interbancare, euro a fost tranzactionat la 3,5080 - 3,5130 lei, dar a coborat destul de rapid la un minim de 3,5030 - 3,5080 lei/euro, sub impactul unor vanzari "agresive" de valuta. Apropierea de pragul de 3,5 lei/euro a determinat aparitia mai multor valuri de cumparari, care au dus la intoarcerea cotatiilor. Nivelul maxim de tranzactionare al zilei a fost de 3,5100 - 3,5150 lei/euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5062 lei/euro, cu 0,4 bani sub nivelul publicat vineri. Moneda americana a pierdut aproape 2 bani, iar referinta a fost de 2,9152 lei/dolar. Pe piata monetara, BNR a atras de la banci 1,6 miliarde de lei, printr-un depozit la o luna cu dobanda de 8,5%. La licitatie au participat 11 banci. Dobanzile din piata au urcat peste 8%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.