Festivalul International de Film "B-ucharEST" s-a deschis luni seara, la Sala Auditorium de la Muzeul National de Arta al Romaniei, cu un concert al Victoriei Abril, cunoscuta din filmele lui Pedro Almodovar, si cu proiectia celei mai recente creatii
Festivalul International de Film "B-ucharEST" s-a deschis luni seara, la Sala Auditorium de la Muzeul National de Arta al Romaniei, cu un concert al Victoriei Abril, cunoscuta din filmele lui Pedro Almodovar, si cu proiectia celei mai recente creatii a lui Lars von Trier, "Manderlay". In programul festivalului sunt incluse 36 de lungmetraje, proiectiile avand loc, incepand de astazi si pana duminica, la cinematografele Studio, Eforie si Union (ultimele doua - sali ale Cinematecii). In competitie sunt inscrise 10 filme, intre care "Garpastum" de Alexey German Jr., "L'Enfer" in regia lui Danis Tanovic, dupa un scenariu de Krzysztof Kieslowski, "Play" de Alicia Scherson, desemnat cel mai bun debut la festivalul Tribeca de la New York, si "The Wayward Cloud" de Ming-liang Tsai, castigator al Premiul FIPRESCI la Berlinala de anul trecut.
Presedintele juriului international este regizorul polonez Krystoph Zanussi, care isi va prezenta si cel mai recent film, "Persona Non Grata". Alti invitati de marca din strainatate sunt cineastul finlandez Mika Kaurismaki si venerabilul regizor portughez Manoel de Oliveira. Ambii se regasesc in selectia festivalului, Kaurismaki cu "Honey Baby" (2003) si "Brasileirinho" (2005), iar Oliveira cu "O Espelho Magico" (2005).
Dana Dimitriu, directorul festivalului, a declarat ca n-a existat nici un film romanesc in 2005 care sa poata fi inclus in competitie. Intr-o sectiune paralela se gaseste insa debutul in lungmetraj al lui Napoleon Helmis, "Italiencele" (2004).
Cea de-a doua editie a "B-EST" a fost inclusa in Primavara Culturala Bucuresteana, proiect al Primariei Capitalei, care a alocat festivalului 200.000 lei (doua miliarde lei vechi). Alti finantatori ai festivalului de film sunt Ministerul Culturii si Cultelor si firme private. (D.C., sursa: Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.