Trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) este neconstitutionala, iar proiectul legislativ prin care se atribuie direct un serviciu de interes public contravine Constit
Trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) este neconstitutionala, iar proiectul legislativ prin care se atribuie direct un serviciu de interes public contravine Constitutiei, se arata intr-un comunicat al ONRC. "Atribuirea directa, fara licitatie, a unor bunuri care valoreaza 10 milioane de euro inseamna nerespectarea principiilor egalitatii de tratament, transparentei, proportionalitatii si recunoasterii mutuale prevazute de lege", se mentioneaza in comunicat. In plus, reprezentantii ONRC considera ca organizarea in 42 de entitati private si independente a camerelor de comert si industrie nu ofera acestora capacitatea administrativa unitara, financiara si fiscala pentru a respecta si implementa legislatia armonizata. Proiectul legii camerelor de comert este un proiect de lege ordinara, care dispune cu privire la masurile de reorganizare a camerelor de comert si industrie, astfel incat in conformitate cu dispozitiile constitutionale nu poate sa contina prevederi cu referire la ONRC, in prezent organizat prin lege organica, sustine sursa citata. Proiectul de lege de intoarcere a ONRC sub jurisdictia CCIR a fost initiat de senatorul PNL Viorel Arion si deputatul PNL Ovidiu Silaghi. Senatul a aprobat trecerea ORNC la CCIR, iar deputatii din comisia pentru industrii si servicii au avizat si ei proiectul. Directorul general al ONRC, Eugen Ghiulea, a declarat recent ca adevarata miza a incercarii de schimbare a statutului ONRC se refera la veniturile importante obtinute de institutie. In 2005, ONRC a inregistrat venituri de 95,9 milioane de lei (959 miliarde de lei vechi), fata de 86,5 milioane de lei (865 miliarde de lei vechi) in 2004. Registrul Comertului a fost transferat din administrarea Camerei de Comert si Industrie in subordinea Ministerului Justitiei, la sfarsitul anului 2002. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.