Purtatorul de cuvant al principalului lider al Opozitiei din Belarus a fost eliberat din inchisoare, iar un alt opozant va ramane dupa gratii sub acuzatia de huliganism. Protestele celor nemultumiti de rezultatele alegerilor din Belarus au cont

Purtatorul de cuvant al principalului lider al Opozitiei din Belarus a fost eliberat din inchisoare, iar un alt opozant va ramane dupa gratii sub acuzatia de huliganism.

Protestele celor nemultumiti de rezultatele alegerilor din Belarus au continuat sambata, in fata inchisorii unde au fost transferate cateva sute de protestatari. Cel putin noua manifestanti au fost raniti sambata seara, in timpul confruntarilor cu fortele de ordine.
ELIBERAT. In haosul creat in fata centrului de detentie, protestatarii, inconjurati de fortele de ordine, au ajuns ei insisi dupa gratii. Intre acestia s-a aflat Pavel Majeika, purtatorul de cuvant al principalului lider al Opozitiei, Aleksandr Milinkevici. Initial, impotriva lui Majeika s-a formulat acuzatia de ""atacare a unui militian"". Apoi au renuntat sa mai deschida dosar penal impotriva lui si l-au eliberat pe purtatorul de cuvant, care fusese arestat sambata la pranz in centrul Minskului. ""S-au speriat pentru ca Milinkevici si ziaristii au venit la comisariatul central"", a declarat Majeika, fost ziarist de Opozitie care a ispasit o condamnare la sapte luni de inchisoare in 2002 si 2003, pentru defaimarea presedintelui Aleksandr Lukasenko.
HULIGANISM. Politia nu a fost la fel de ingaduitoare cu soarta unui alt membru important al Opozitiei, Aleksandr Kozulin, cel de-al doilea candidat la alegerile prezidentiale din 19 martie. Sambata seara, el fusese ridicat de pe strada de fortele de ordine si dus la o locatie necunoscuta. Arestarea a survenit in momentul in care conducea un grup de manifestanti spre centrul de detentie din Minsk unde se afla sutele de protestatari retinuti de militie in ultimele zile. Sotia lui Aleksandr Kozulin a declarat ieri, in jurul pranzului, ca sotul sau este anchetat pentru huliganism. ""Risca o pedeapsa de sase ani de inchisoare"", a spus Irina Kozulina, adaugand ca Aleksandr se afla probabil intr-o inchisoare din Jodino, la est de Minsk.

INVITATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.