Alecu Chitaru sustine ca a vrut doar sa il sperie pe presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, si ca a intrat cu acel cutit chiar si in biroul unui chestor din Ministerul Administratiei si Internelor. El spune ca la sediul ADS s-a int
Alecu Chitaru sustine ca a vrut doar sa il sperie pe presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, si ca a intrat cu acel cutit chiar si in biroul unui chestor din Ministerul Administratiei si Internelor. El spune ca la sediul ADS s-a intalnit cu "numarul unu din Iasi, care este vinovatul principal, impreuna cu prefectul Radu Prisacanu, deputatul Relu Fenechiu". El a aratat ca Fenechiu a fost chemat de Barna in birou, iar dupa inca doua ore de asteptare, in sala de protocol, Chitaru a fost intrebat de presedintele ADP daca nu a primit adeverinta dupa care venise.
El a declarat ca nu l-a injunghiat in spate pe presedintele ADP, Barna Tanczos, ci doar l-a intepat cu cutitul in fund, pentru a-l speria. "Daca este injunghiat in spate, rog instanta sa imi dea 25 de ani de inchisoare. Nu este adevarat! Daca aveam de gand sa fac treaba asta, aveam multe ocazii sa o fac", a spus ieseanul, adaugand ca ii pare rau pentru ceea ce a facut si ca nu are nimic personal cu Barna. Chitaru sustine ca arma se afla in geanta diplomat, intr-un toc din piele. "L-am purtat ca un simbol la mine, tot timpul. Acest cutit a fost in mainile chestorului Andreescu. Am intrat cu el in minister, la el in birou", a spus barbatul, explicand chiar ca a intentionat sa-l ofere cadou oficialului MAI.
A sunat la Politie
Alecu Chitaru a declarat ca totul a inceput dupa ce a descoperit o evaziune fiscala de peste zece milioane de dolari, reprezentand neplata catre stat a cateva sute de mii de miliarde de lei vechi. "Am constatat ca protocolul cu actul de concesionare intocmit in anul 2000 la ADS are un numar si o data diferite fata de contractul care exista la Cotnari", a detaliat Chitaru, adaugand ca in acest sens a facut o cerere prin care a solicitat eliberarea unui inscris autentificator, prezentandu-se zilnic, timp de o saptamana, la institutii pentru a-l obtine. El a mai spus ca miercuri seara avea acel inscris cu toate semnaturile, mai putin a directorului general al ADS, asa ca l-a rugat pe acesta sa semneze. Barbatul a povestit insa ca a doua zi (joi dimineata) a revenit la sediul ADS, sperand sa-si rezolve problema. "Am venit pe la 08.00 si m-am dus cu flori la fete, ca in fiecare zi ma duceam cu flori. L-am rugat din nou pe directorul general sa semneze, insa mi-a spus sa ies ca altfel cheama paza si ma scoate din institutie. M-am dus pe hol, iar el a tot iesit din birou, cu delegatii. In acest timp, il rugam sa semneze", a explicat Chitaru, citat de Mediafax. "M-am intors pe la 15.30-16.00 si am astepat pe hol, iar la un moment dat am intrat cu el in birou. In timp ce urla si tipa la mine, am scos cutitul si l-am intepat in fund. El a pus mana la fund, s-a asezat pe scaunul lui, dupa care am discutat cu el doua - trei minute. L-am intrebat cum poate sa fie de acord cu hotii, l-am intrebat de ce a facut treaba asta", a povestit Chitaru, adaugand ca Barna i-a spus: "am gresit, iarta-ma, nu am sa mai fac". El a mai spus ca a sunat la 112, insa nu a raspuns nimeni. "Am sunat apoi la minister si m-am prezentat. Am spus ca am gresit, ca s-a intamplat fara voia mea si mi-au dat un numar de telefon de la Politia Capitalei. Am sunat si am spus unde sunt, au venit, mi-au pus catusele si m-au urcat in masina", a adaugat barbatul. El a mai spus ca nu a aruncat cutitul, ci ca a vrut doar sa il acopere cu pamant, pentru ca gestul sau sa nu fie gresit interpretat de politisti. (Bogdan GAlcA)
Procurorii cer arestarea lui Chitaru
Tanczos Barna Acesta a fost prezentat in fata Tribunalului sub acuzatia de tentativa de omor
Alecu Chitaru, agresorul sefului Agentiei Domeniilor Statului(ADS) Barna Tanczos, a fost prezentat, ieri, judecatorilor Tribunalului Bucuresti pentru emiterea unui mandat de arestare. Pana la inchiderea editiei, magistratii nu luasera o hotarare in privinta lui Chitaru. Avocatul acestuia, Alina Caracaleanu, a contestat ordonanta de retinere a clientului sau, plangerea urmand a fi inaintata procurorului sef al Parchetului Tribunalului Bucuresti. Potrivit legii, impotriva ordonantei organului de cercetare penala prin care s-a luat masura preventiva a retinerii se poate face plangere, inainte de expirarea celor 24 de ore de la luarea masurii. De asemenea, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bucuresti trebuie sa se pronunte inainte de expirarea celor 24 de ore de la luarea masurii retinerii.
A refuzat sa dea declaratie ca invinuit
Alina Caracaleanu a criticat incadrarea juridica a clientului sau, respectiv cea de tentativa de omor cu premeditare, precum si faptul ca, timp de sase ore, acesta nu a beneficiat de aparator. Avocatul a declarat ca urmarirea penala impotriva lui Alecu Chitaru s-a inceput, potrivit actelor procurorilor, in noaptea de joi spre vineri, la ora 1.15, in conditiile in care clientul sau s-a predat politistilor in jurul orei 19.00. Totodata, Caracaleanu a spus ca Alecu Chitaru a refuzat sa dea declaratie ca invinuit la Politie, sustinand ca este prea surescitat dupa incident. Potrivit articolului 70 din Codul de procedura penala, un acuzat poate sa refuze sa dea declaratii, prevalandu-se de dreptul de a tacea.
Injunghiat cu o minibaioneta
Referindu-se la incidentul in urma caruia a fost injunghiat Barna, avocata a subliniat faptul ca intre Chitaru si Barna Tanczos a avut loc un conflict spontan in biroul sefului ADS, astfel ca nu se poate pune in discutie premeditarea faptei de care este acuzat clientul sau. Potrivit lui Caracaleanu, Chitaru solicitase, de la Barna, un aviz pe o adeverinta, in legatura cu o vizita a omului de afaceri la autoritatile de la Bruxelles, insa seful ADS ar fi modificat continutul actului pe care mai multe persoane il semnasera. Ultimul care nu semnase era Barna. Intrebata despre obiectul cu care l-a taiat pe seful ADS, avocata a declarat ca ar fi o minibaioneta care are la un capat legata o medalie. De asemenea, avocata a mai precizat ca Chitaru nu-si aminteste cand a recurs la cutit, insa, in urma conflictului spune ca l-a "intepat in fund" pe Barna. (G.T.)
Contractul cu firma de paza va fi reziliat
Administratia Domeniilor Statului a anuntat, ieri, ca a fost reziliat contractul cu firma care asigura paza institutiei. Vicepresedintele ADS, Adrian Stan, a explicat ca trei angajati ai firmei Sicuro Invest SRL asigura paza intregii cladiri, care adaposteste mai multe institutii, printre care si Agentia Sapard. "Cei de la paza sunt niste copilasi pe care nu te poti baza", a spus Stan. Potrivit acestuia, contractul cu firma de paza Sicuro Invest SRL va fi reziliat "pe incidentul de aseara si pe alt sir de evenimente". Stan a precizat ca serviciul de paza este platit cu o suta de milioane de lei vechi pe luna, in baza unui contract incheiat in urma unei licitatii organizate in urma cu trei-patru ani.
In replica, directorul Sicuro, Mihai Mercanu, sustine ca agentii de paza au actionat corect, dar recunoaste ca acestia ar fi trebuit sa fie putin mai vigilenti. Totusi, Mercanu considera ca incidentul de joi seara nu ar fi putut fi evitat, cu toate ca agentii de paza erau dotati cu arme de foc. Mai mult, directorul Sicuro spune ca agresorul a venit de mai multe ori la sediul ADS, dar ca niciodata nu a lasat impresia ca ar fi un om violent, fapt ce i-a indus in eroare pe agentii de paza. Mihai Mercan a mai declarat, citat de Mediafax, ca Alecu Chitaru a intrat in institutie conform protocolului, si-a lasat buletinul si a primit o legitimatie magnetica de acces. (G.T.)
Vicepresedintele ADS: Chitaru reprezinta interesele unor oameni cu bani
Consilierul lui Tanczos Barna sustine ca presedintele Administratiei Domeniilor Statului a fost injunghiat pe la spate
Consilierul sefului Administratiei Domeniilor Statului a povestit, ieri, cum a avut loc incidentul in urma caruia Tanczos Barna a fost injunghiat de catre Alecu Chitaru. Astfel, acesta a precizat ca joi dupa amiaza Barna a iesit din birou si i-a spus lui Chitaru sa plece pentru ca nu are ce sa faca. "Peste o jumatate de ora a iesit iar, au schimbat replici, iar Alecu s-a dus dupa el si l-a injunghiat in spate. Am auzit strigate. Chitaru era cu un cutit in mana", a spus consilierul. El a aratat ca, atunci cand a intrat in biroul sefului sau, acesta era sprijinit de o comoda, iar Alecu Chitaru era cam la un metru si jumatate de el si il ameninta cu cutitul. "Daca nu as fi intrat, putea sa-l loveasca de mai multe ori pe presedinte. Era furios, striga, tipa, spunea ca ii omoara pe toti. L-am lovit cu un scaun si m-a atacat, dupa care a plecat", a relatat consilierul.
La randul sau, vicepresedintele Administratiei Domeniilor Statului, Adrian Stan, a declarat, intr-o conferinta de presa, referindu-se la incidentul de joi, ca, "istoricul este mai vechi" si ca Alecu Chitaru a venit de mai multe ori in sediul institutiei in legatura cu retrocedari de terenuri. Stan a mai precizat ca, joi la pranz, a vrut sa-l dea afara pe Chitaru din anticamera, insa, daca ar fi facut acest lucru, acesta s-ar fi dus sa reclame la presa ca i-au fost incalcate drepturile. Vicepresedintele ADS a explicat ca Alecu Chitaru ar fi vrut sa "dicteze" raspunsul institutiei la o petitie pe care acesta o inaintase cu o zi inainte, in legatura cu problema terenurilor din Cotnari. "Eu m-am ocupat de problema Cotnari si am vazut cum Chitaru le umbla oamenilor la creier. Problema nu era la ADS, problema era pe plan local", a precizat Stan. Acesta a mai adaugat ca Agentia Domeniile Statului prezinta interes si are parte de presiuni.
Manipulat de oameni cu bani
In aceeasi conferinta, Adrian Stan a mai precizat ca Alecu Chitaru reprezinta interesele unor "oameni cu bani", care l-au manipulat pentru a obtine terenuri administrate in prezent de producatorul de vinuri Cotnari. "In spatele lui Chitaru erau oameni cu bani, care il manipulau. Este vorba de un conflict local intre Vinia Iasi, care are interes sa produca vin cu eticheta Cotnari, si Cotnari SA", a spus Stan. El a aratat ca Alecu Chitaru s-a prezentant la ADS ca fiind reprezentantul mai multor persoane pe care pretindea ca le-ar reprezenta, fara sa detina un act din partea acestora, pentru a solicita terenurile pe care acestia trebuia sa le primeasca de la Cotnari. Chitaru a inaintat o petitie prin care a solicitat ADS o suprafata 147 de hectare de vita-de-vie care au aprtinut unor cetateni din localitatea Bals, terenuri administrate in prezent de societatea Cotnari.
Potrivit vicepresedintelui ADS, situatia terenurilor de la Bals era in curs de solutionare, institutia asteptand de la comisia judeteana de fond funciar actul pe baza caruia ar fi urmat sa fie semnat protocolul respectiv. Problema trebuia rezolvata pe plan local, de comisia judeteana de fond funciar, urmand ca, in cazul in care aceasta si-ar fi dat acordul cu privire la retrocedarea unor suprafete concesionate de Cotnari SA, protocolul sa fie semnat de ADS, a afirmat oficialul ADS. "Chitaru avea precontracte cu cei indreptatiti sa primeasca terenurile. Dupa ce suprafetele ajungeau la proprietari, el avea o cota din portiunea de teren", a mai aratat Stan. (G.T.)
Tanczos Barna este in afara oricarui pericol
Presedintele Administratiei Domeniului Statului, Tanczos Barna, a fost injunghiat joi seara, chiar in sediul institutiei pe care o conduce. Incidentul a avut loc in jurul orelor 18.30, Barna fiind transportat de urgenta la Spitalul Municipal din Bucuresti. Medicii au precizat ca acesta a venit cu o plaga taiata in zona toracelui, fiindu-i atins un plaman. El a fost suspus, joi seara, la scurt timp dupa ce a fost internat in spital, unei interventii chirurgicale. Ieri, medicii au intervenit chirurgical pentru a doua oara pentru montarea unui dren, intrucat cutitul cu care l-a lovit Alecu Chitaru i-a atins pleura si a provocat o sangerare. Tanczos Barna este in afara oricarui pericol, urmand sa mai stea cateva zile sub supraveghere medicala. La scurt timp de la comiterea acestui incident, autorul agresiunii a fost capturat de politisti. Alecu Chitaru a fost chiar cel care i-a sesizat prin telefon pe politistii de la Sectia 3 din Capitala.
Vizitat de Gheorghe Flutur si Marko Bela
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, l-a vizitat pe seful ADS joi seara, in jurul orelor 21.30. Acesta a declarat ca injunghierea lui Barna este un incident trist. De asemenea, la spital au venit si mai multi angajati ai ADS. Vicepremierul Marko Bela a declarat, ieri, dupa ce l-a vizitat la spital pe seful ADS, ca, in mod clar, paza nu a fost suficienta si ca ar trebui sa traim intr-o societate in care demnitarii nu trebuie paziti pentru a fi in siguranta. "In mod clar, nu a existat o paza suficienta. Dar nu este vorba numai de problema pazei, eu cred ca toti suntem responsabili in ceea ce priveste climatul, nu trebuie sa acceptam sa traim intr-o societate in care oricine care are o reclamatie sau o plangere poate sa intre intr-un birou cu un cutit si sa-si rezolve problemele cu cutitul" , a declarat Marko Bela. El si-a exprimat regretul, supararea si dezamagirea pentru acest incident. "Ar trebui sa traim intr-o societate in care demnitarul nu trebuie pazit pentru a fi in siguranta, deocamdata nu e asa", a apreciat Marko Bela. El a precizat ca a fost si in cursul serii de joi in vizita la colegul sau. Liderul Uniunii a explicat ca a revenit pentru ca a inteles ca acesta "este operat din nou, cu toate ca nu este in pericol, dar rana a fost mai grava decat s-a considerat la inceput". Tanczos a fost vizitat atat de membrii familiei, cat si colegi. (B.C.G.)
Inarmat si la Prefectura
Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacariu, a declarat ieri ca Alecu Chitaru a incercat, in urma cu o luna, sa intre in audienta inarmat cu un cutit, fiind dezarmat la intrarea in institutie. "In urma cu o luna, Chitaru a fost dezarmat la intrarea in Prefectura de catre agentii de paza. Purta la el un cutit mare, acelasi cu care l-a atacat pe seful ADS. La iesirea din Prefectura, a primit cutitul inapoi", a spus Radu Prisacaru. (G.T.)
Propact: cererile de retrocedare, tratate cu superficialitate
Presedintele Propact, Stefan Iurascu, a declarat, ieri, ca Alecu Chitaru s-a autointitulat reprezentantul celor care revendica terenuri la Cotnari si ca acestia sunt batjocoriti de autoritatile statului. El a declarat ca a fost, la scurt timp dupa incident, la sediul ADS si ca unii dintre angajati i-au spus ca Alecu venise joi, pentru a treia oara consecutiv, la Agentie. De asemenea, Iurascu a mai spus ca, in urma cu trei zile, Alecu Chitaru venise baut la ADS. Propact regreta gestul grav si reprobabil al lui Alecu Chitaru de a-l injunghia pe presedintele ADS, acest eveniment nefericit dand un semnal de alarma ca situatia proprietarilor de terenuri din Cotnari poate fi extinsa si in alte zone din tara, daca autoritatile locale trateaza cu superficialitate cererile de retrocedare a terenurilor. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.