Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spera ca divergentele existente intre reprezentantii Romaniei si cei ai Fondului Monetar International (FMI) sa se "atenueze" dupa consultari, astfel incat acordul cu FMI sa continue pana in luna noiembrie. P
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spera ca divergentele existente intre reprezentantii Romaniei si cei ai Fondului Monetar International (FMI) sa se "atenueze" dupa consultari, astfel incat acordul cu FMI sa continue pana in luna noiembrie. Principalele puncte de vedere opuse se refera la tintele de deficit bugetar pentru 2006.
Vladescu s-a aflat, in perioada 20-22 martie, la Washington, pentru consultari cu reprezentantii FMI pe probleme legate de evolutia economica a Romaniei in 2005, situatia din 2006 si perspectivele pentru 2007, in contextul aderarii la Uniunea Europeana. "Ambele parti au exprimat aceleasi preocupari fata de stabilitatea macroeconomica si principalii parametri - inflatia si contul curent - care creeaza preocupare si care impun masuri coordonate de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei", a precizat Vladescu.
Mai mult, au fost discutate masurile pe care Ministerul Finantelor le poate intreprinde pentru atingerea tintei de inflatie si pentru stoparea deteriorarii contului curent, cu sprijinul BNR.
Acordul stand-by, inceput in iulie 2004, a fost suspendat in toamna anului trecut, fiind considerat "deraiat" de catre reprezentantii FMI, dupa ce autoritatile romane au respins solicitarile institutiei financiare. Principalele aspecte subliniate atunci de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.