Se scumpeste trenul
CFR Calatori ar putea majora pretul biletelor de tren de la 1 septembrie, in functie de evolutia inflatiei, potrivit reprezentantilor companiei. "Deocamdata nu am luat nici o decizie cu privire la majorarea biletelor
Se scumpeste trenul
CFR Calatori ar putea majora pretul biletelor de tren de la 1 septembrie, in functie de evolutia inflatiei, potrivit reprezentantilor companiei. "Deocamdata nu am luat nici o decizie cu privire la majorarea biletelor de tren, deoarece inca nu am primit de la Institutul National de Statistica modul in care a evoluat inflatia. O eventuala majorare ar putea fi facuta de la 1 septemberie in conformitate cu ordonanta care prevede posibilitatea scumpirii trimestriale a biletelor", a declarat pentru Mediafax, directorul general CFR Calatori, Alexandru Noaptes. Ultima majorare a biletelor de tren a avut loc la 1 iunie, cand acestea s-au scumpit cu 7,6%. (C.P.)
Petrom mareste pretul gazelor
Petrom a majorat, in luna iulie, pretul gazelor din productia proprie cu 3,2%, la 470 de lei pe mia de metri cubi, pentru a apropia pretul la nivelul importurilor. Potrivit directorului general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, "majorarea pretului nu s-a facut pe seama majorarii la consumatorul final". "Probabil ca vom creste si noi pretul, dar o decizie va fi luata saptamana viitoare", a declarat Alexa Iakob, directorul general al celuilalt mare producator intern de gaze, Romgaz, transmite Mediafax. In trimestrul al doilea al acestui an, pretul gazelor naturale din productia interna a fost de 455 lei/1000 mc la Petrom. Pe de alta parte, Petrom a demarat procedurile in vederea organizarii licitatiei pentru constructia unei termocentrale pe gaze, de 860 MW, la Ploiesti, investitie estimata la 500 de milioane de euro, care ar urma sa devina operationala in perioada 2010-2011.(G.M.)
Arieratele, 3% din PIB
Volumul total al arieratelor bugetare a scazut de la 13% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2004 la 3% in 2007, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. La finele lunii iunie a acestui an, arieratele recuperabile insumau 12,46 miliarde de lei, in timp ce la 31 decembrie 2004 nivelul era de 30,92 miliarde de lei, scaderea fiind de aproape 60%. Arieratele la nivelul bugetului general consolidat reprezentau, la sfarsitul anului 2005, 18,29 miliarde de lei, iar la finele anului trecut, 14,71 miliarde de lei. Vosganian a precizat ca PIB a inregistrat, in perioada 2004-2007, o crestere nominala de 60%, evolutia in termeni reali fiind de 40%, iar veniturile bugetare au urcat cu 70%. El a mai spus ca diferenta dintre suma datoriilor bugetare restante publicata pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare FIscala, de 15 miliarde de lei si valoarea de 12,5 miliarde de lei, se explica prin arieratele care fac obiectul executarilor silite, suspendarilor in executare sau al unor acte normative care insotesc decizii de privatizare. (F.B.)
Cafepedia in Bucuresti
Reteaua de restaurante La Mama a inaugurat, ieri, a doua cafenea Cafepedia din Bucuresti, in urma unei investitii de 100.000 de euro. Cafeneaua este situata in zona Universitatii, cu o suprafata de 140 de metri patrati si cuprinde 96 de locuri. "Pana la finele anului vom mai deschide inca o cafenea in Bucuresti. (...) Spatiul este foarte mare, iar in vestitia va fi cam dublul acesteia", a declarat proprietarul cafenelei, Catalin Mahu. El a adaugat ca planurile de extindere vor continua in 2008. In prima jumatate a anului, compania Trotter Restaurant, care detine restaurantele La Mama si cafenelele Cafepedia, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro, pentru intreg anul fiind preconizata o valoare de 8 milioane de euro. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.