Soia politica
Expertul in Politici Agrare la Departamentul de Cercetare al Bibliotecii Congresului SUA, Charles E. Hanrahan, considera ca decizia Romaniei de a renunta la cultivarea soiei modificate genetic este una politica, informeaza
Soia politica
Expertul in Politici Agrare la Departamentul de Cercetare al Bibliotecii Congresului SUA, Charles E. Hanrahan, considera ca decizia Romaniei de a renunta la cultivarea soiei modificate genetic este una politica, informeaza Rompres. "Aceasta decizie a Romaniei a fost mai degraba o decizie politica, decat o decizie luata pe baza unei analize a riscului, in vederea alinierii la politica europeana in domeniu tinand cont de perspectiva aderarii Romaniei la UE in 2007", a declarat oficialul american. Hanrahan a precizat ca o evaluare a riscului a fost facuta de Comisia de biosecuritate care a nu a gasit soia modificata genetic ca fiind periculoasa pentru sanatatea oamenilor sau pentru mediu. In Romania soia modificata genetic se cultiva legal din anul 2000, fiind singura cultura modificata genetic, desi aceasta varietate rezistenta la ierbicid nu este in prezent cultivata in Uniunea Europeana. Oficialul american a efectuat o vizita in Romania si Bulgaria pentru prezentarea biotehnologiei agricole. Cultivarea soiei modificate genetic, toleranta la glifosat (ingredientul activ al erbicidului Roundup Ready) va fi interzisa, in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform reglementarilor in vigoare in Uniunea Europeana. Pentru acest an cultivarea acestei plante va fi acceptata numai prin respectarea unor conditii ce urmeaza a fi adoptate in perioada imediat urmatoare printr-un act normativ care va interzice cultivarea oricarei plante modificate genetic in ariile protejate si la o distanta mai mica de 15 kilometri in jurul acestora. (L.M.)
De la scoala la spital
O eleva de 11 ani din satul constantean Dulcesti este in coma la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce, miercuri, la scoala, a cazut si s-a lovit cu capul de coltul unei banci din clasa. Potrivit cadrelor medicale de la Spitalul Judetean Constanta, fetita a fost adusa miercuri seara, in jurul orei 19.00, la sectia neurochirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, in coma. Copilul s-a jucat cu colegii in clasa, intr-o pauza, ar fi alergat si s-ar fi impiedicat sau a alunecat si s-a lovit cu capul de coltul unei banci din clasa. Dupa incident, fata nu s-a simtit rau, desi a fost intrebata in acest sens de colegi si profesori. Ajunsa acasa, a inceput sa vomite, iar pentru ca se simtea din ce in ce mai rau, parintii au chemat o Salvare care a transportat-o la spitalul din Mangalia. Pentru ca unitatea nu dispunea de aparatura necesara examinarii fetei, ea a fost transferata la Spitalul Judetean din Constanta. Medicul neurochirurg Ovidiu Carp, care i-a facut o tomografie fetitei, a constatat ca aceasta are fractura si a operat-o imediat. Potrivit medicului, starea fetei este critica, prognosticul fiind rezervat cu privire la sansele acesteia de supravietuire. Inspectorul general al ISJ Constanta, Narcis Amza, a fost informat inca de miercuri asupra incidentului si a desemnat o comisie care sa faca o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a accidentat eleva. (A.M.)
Iarna nu se lasa
Circulatia rutiera pe drumul european 85 era blocata ieri din cauza zapezii, in zona localitatii sucevene Cumparatura, o situatie similara inregistrandu-se si pe drumul european 576, intre localitatile sucevene Ilisesti si Stroiesti. Blocajele au fost determinate de ninsorile abundente din ultimele ore, iar echipajele de deszapezire fac cu greu fata situatiei. Zeci de autoturisme si camioane au ramas blocate la Cumparatura, localitate aflata la 14 kilometri de municipiul Suceava, coloana ajungand aproape de municipiul Falticeni, aceeasi situatie fiind si in zona Stroiesti-Ilisesti. (C.P.)
Zidari de import
Aproximativ 50.000 de muncitori straini ar putea lucra pe piata constructiilor din Romania in urmatorii trei-patru ani, a declarat ieri, potrivit Mediafax, Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor din Constructii Familia. "Finantarile numeroaselor in proiecte de infrastructura, precum si investitiile in constructii din urmatorii ani vor determina un aflux de muncitori din afara tarii, in special recalificati din state ca Moldova, Ucraina, Pakistan sau India", a afirmat Cristescu. Potrivit presedintelui FGSC Familia, motivul principal al acestei migratii va fi determinat de valoarea mai mare a salariilor oferite pe piata romaneasca, comparativ cu cele din tarile de provenienta ale muncitorilor. Cifra estimativa a romanilor care desfasoara in prezent activitati in domeniul constructiilor in afara granitelor se ridica la circa 150.000. "Din discutiile pe care le-am avut cu muncitorii romani din strainatate, cei mai in varsta vor sa se intoarca in tara, dar fara sa mai lucreze in constructii, in timp ce muncitorii mai tineri nu vor sa renunte la avantajele vietii sociale din tarile in care lucreaza", a mai spus Cristescu. In prezent, in Romania sunt inregistrati cu contracte legale de munca aproximativ 300.000 de muncitori in constructii. (C.P.)
Nou laborator BRML
Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) a inaugurat, in Sos. Vitan Barzesti, un nou laborator pentru efectuarea incercarilor/etalonarilor verificarilor metrologice asupra mijloacelor de masurare din domeniile: Volume; Caldura; Spatiu si Timp. La eveniment au participat si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Bogos Zsolt. Laboratorul, dotat cu echipamente pentru verificarea metrologica a contoarelor de apa, contoarelor de energie termica si taximetrelor montate pe autovehicule, apartine Directiei Regionale de Metrologie Legala Bucuresti si se adreseaza in special beneficiarilor din Bucuresti si judetul Ilfov. Prin dotarea cu echipamente performante, au fost create premisele pentru asigurarea trasabilitatii in vederea efectuarii verificarilor metrologice (si, eventual, a etalonarilor, la cerere) asupra unor categorii de mijloace de masurare de interes public cu mare impact asupra consumatorilor, cum sunt contoarele de energie termica, contoarele de apa si taximetrele. (G.M.)
Dance Master 2006
Liviu Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei, va acorda premii si cupe in valoare de 1800 euro primilor sase castigatori ai sectiunii OPEN STANDARD din cadrul Festivalului International de Dans Sportiv "Dance Master 2006". Competitia se va desfasura la Sala Polivalenta, in zilele de sambata, ora 20.45 si duminica la 20.00. "Prin aceasta actiune dorim sa-i sprijinim pe tinerii talentati si sa promovam dansul sportiv, care se adreseaza tuturor categoriilor de varsta", a declarat edilul Sectorului 3. (M.S.)
www.san-sex.ro
Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR) lanseaza site-ul www.san-sex.ro, care se adreseaza publicului general si este menit sa aduca in atentia acestuia informatii legate de sanatatea sexuala a femeii, a barbatului, precum si a cuplului. Potrivit unui comunicat de presa, prin acest proiect educational, AMSR si-a propus ca, pe langa activitatile de informare a profesionistilor din domeniul medical, sa contribuie la informarea si educarea populatiei in vederea constientizarii aspectelor legate de disfunctiile sexuale si a imbunatatirii comunicarii dintre medic si pacient. Site-ul este structurat pe mai multe sectiuni. Astfel, "enciclopedia" cuprinde o serie de articole in domeniu, o parte dintre acestea provenind de la The European Dysfunction Alliance, organizatie care cuprinde grupuri de suport pentru pacienti din toata Europa. Sectiunea "articole" dezbate subiecte precum sanatatea sexuala, metodele contraceptive si sarcina, iar la "expertul raspunde", vizitatorii vor putea trimite intrebari in atentia specialistilor. Pe site exista si o sectiune "cabinete medicale" - o baza de date cu cabinete din intreaga tara. (F.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.