Directorul general al Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord-Est Romania, Magda Cepoi, a dat in judecata Ministerul Integrarii Europene (MIE), desi este cercetata de DNA pentru deturnare de fonduri europene si trebuie sa se prezinte astazi in fata ins
Directorul general al Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord-Est Romania, Magda Cepoi, a dat in judecata Ministerul Integrarii Europene (MIE), desi este cercetata de DNA pentru deturnare de fonduri europene si trebuie sa se prezinte astazi in fata instantei.
In noiembrie 2002, a fost semnat un contrat de imprumut intre Ministerul de Dezvoltare si Prognoza, actualul MIE, Agentia de Dezvoltare Regionala 1 Nord-Est si Camera de Comert si Industrie Iasi condusa de Mihai Vlasov. Prima institutie era autoritatea contractanta, a doua institutie mentionata era autoritatea de implementare, iar unitatea reprezentata de Magda Cepoi era beneficiarul banilor dati de UE. Valoarea totala a proiectului a fost de 334.000 de euro, din care 264.000 de euro era finantarea externa prin intermediul ministerului, iar contributia proprie a Camerei de Comert si Industrie era de 70.000 euro. Pentru demararea proiectului, ministerul a oferit un avans de 211.000 euro catre unitatea condusa de Magda Cepoi. In luna august 2004, serviciile secrete romanesti au sesizat procurorii anticoruptie despre anumite ilegalitati comise de avocatul Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, impreuna cu Magda Cepoi. In vara anului 2005, procurorii au trimis-o in judecata doar pe Magda Cepoi, neconfirmandu-se banuielile la adresa avocatului iesean. In aceste conditii, Vlasov este prezent in sala de judecata alaturi de Magda Cepoi, insa in calitate de avocat. La numai cateva luni dupa demararea procesului penal de la Judecatoria Iasi, avocatul a introdus somatia de plata pe rolul Tribunalului Iasi, in care solicita 24.000 euro, reprezentand diferenta dintre valoarea care trebuia acordata de catre MIE si valoarea care a fost acordata, restul fiind cheltuieli neeligibile.
Potrivit afirmatiilor facute de catre juristul MIE, Cristian Petru Bulumac, Vlasov a pierdut din vedere un aspect foarte important, si anume faptul ca rezilierea contractului de imprumut a fost facuta pentru ca Magda Cepoi nu si-a respectat angajamentele fata de MIE.
Ginerele lui Vlasov controleaza
De remarcat ca ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, este ginerele lui Mihai Vlasov. Cristian David face parte din cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu si este casatorit cu Vanda Vlasov, fiica avocatului iesean care o reprezinta pe Magda Cepoi. Vlasov este banuit de deturnare de fonduri, ulterior are calitatea de avocat, iar cel care controleaza ceea ce se intampla cu fondurile europene deturnate este chiar ginerele lui. Conform informatiilor detinute, Vanda Vlasov s-a casatorit cu ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala chiar in luna noiembrie a anului 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.