Guvernul a aprobat, recent, diminuarea cotei contributiei anuale datorate de institutiile de credit participante la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Astfel, contributia anuala scade 0,4%
Guvernul a aprobat, recent, diminuarea cotei contributiei anuale datorate de institutiile de credit participante la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Astfel, contributia anuala scade 0,4% din totalitatea depozitelor atrase la 0,2% in acest an si la 0,1% in 2007. Incepand cu anul 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by, vor fi stabilite de catre Fond, cu aprobarea BNR, pentru fiecare an de plata. Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata. Noul act normativ aprobat de Guvern prevede ca resursele financiare necesare Fondului de garantare vor fi completate prin linii de credit stand-by acordate anual Fondului de catre institutiile de credit participante la Fond. Pentru anul 2006, suma totala a liniilor de credit stand-by va reprezenta echivalentul in lei a 150 de milioane de euro. Plata contributiei anuale pentru 2006 se va face pana la 31 martie. Pentru acest an, institutiile de credit pentru care Fondul a stabilit si a comunicat deja aplicarea de contributii anuale majorate vor plati o cota a contributiei anuale de 0,25%. Executivul a modificat, astfel, Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, care prevedea o contributie la Fond de 0,4% din totalitatea depozitelor atrase pentru 2006 si de 0,3% pentru 2007. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.