"Guvernul are de ales intre conflicte sociale grave si <<capul>> celor responsabili de cresterea preturilor utilitatilor", afirma liderii Blocului National Sindical (BNS), care sunt de parere ca Executivul ar trebui sa faca tot posibilul
"Guvernul are de ales intre conflicte sociale grave si <<capul>> celor responsabili de cresterea preturilor utilitatilor", afirma liderii Blocului National Sindical (BNS), care sunt de parere ca Executivul ar trebui sa faca tot posibilul pentru ca preturile utilitatilor sa nu mai creasca in acest an daca doreste sa evite conflictele sociale grave. "Situatii precum cea de la Galati, unde pensionarii au ajuns sa se bata cu jandarmii din cauza saraciei, vor lua amploare pana la nivel national in cazul in care vor mai fi operate cresteri de preturi pentru energie electrica, termica si gaze. Pentru ca nivelul la care au ajuns aceste tarife depaseste limita de suportabilitate", se arata intr-un comunicat al BNS.
De aceea, confederatia sindicala solicita declansarea unor investigatii amanuntite pentru a vedea in ce masura pretul final platit de consumatori este rezultatul unei politici de costuri decente, fara elemente "de lux", in comparatie cu nivelul de trai al celor pentru care se presteaza aceste servicii. Sindicalistii sunt convinsi ca o ancheta serioasa, facuta cu buna credinta, va da la iveala multe nereguli, increngaturi economice si politice transpartinice, contracte acordate dubios, furnizori inregistrati in off-shore-uri, etc. "Asteptam ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa vedem rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei si in domeniul energiei (gaze, energie electrica si termica), un domeniu banos, care <<hraneste>> de ani de zile grupuri de interese economice si politice. In cazul in care nu vor fi luate masuri pentru stoparea abuzurilor si coruptiei, incepand din luna mai 2006, BNS va declansa actiuni de strada de lunga durata. Facem apel inca de acum catre toate centralele sindicale, societatea civila, asociatii si federatii ale pensionarilor, ale studentilor, sau orice alte organizatii care impartasesc opinia BNS, sa ni se alature in acest demers", se mai arata in comunicatul de presa.
In paralel cu pregatirea protestelor, Blocul National Sindical va declansa propria ancheta si va pune la dispozitia DNA si Parchetului General toate informatiile ce vor fi obtinute. Parlamentarii proveniti din cadrul confederatiei, vor avansa catre conducerea Camerei Deputatilor (pe 28 martie 2006) propunerea de a fi instituita o comisie parlamentara speciala care sa ancheteze piata de energie electrica, petrol si gaze naturale, afacerile derulate in acest domeniu, precum si modul in care au fost si sunt acordate licentele de catre ANRE si ANRGN. Demersuri similare vor fi facute si catre Consiliul Concurentei, ministerul Economiei si Comertului, Presedintie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.