Erste Bank a cumparat recent Banca Comerciala Romana. Erste Bank e, de fapt un grup bancar, extins in toata Europa Centrala, motiv pentru care nu arareori e acuzat de ambitii hegemonice. Asta, cu atat mai mult, cu cat sediul ei e Austria, o tara cu o
Erste Bank a cumparat recent Banca Comerciala Romana. Erste Bank e, de fapt un grup bancar, extins in toata Europa Centrala, motiv pentru care nu arareori e acuzat de ambitii hegemonice. Asta, cu atat mai mult, cu cat sediul ei e Austria, o tara cu o lunga traditie imperialista.
Poate ca asa o fi, poate ca exista o gandire dominatoare in spatele investitiilor financiare in tari in curs de dezvoltare euro-atlantica ale unei banci cu o viata linistita la ea acasa. Ce surprize economice ascunde Erste vom vedea cam de acum intr-un an. Ceea ce stim deja e ce s-a intamplat in locurile in care Erste Bank a intrat deja pe piata, cum ar fi Cehia, Slovacia sau chiar Austria. Ceea ce s-a intamplat din punct de vedere cultural, pentru ca despre acest lucru e vorba in cele ce vor urma.
Nu stiu daca acest grup bancar asculta de vreo vocatie "socialista" (mai mult decat de una hegemonista), insa el e pe cale sa aduca in Romania un mod de actiune culturala pe care nici una dintre marile companii active la noi nu au sistematizat-o sau aplicat-o consecvent pana acum. Ba nici macar institutiile publice romanesti nu s-au aratat foarte tentate de o asemenea strategie. Ce face Erste Bank cand nu se ocupa de tranzactii specifice? Ei bine, "investeste" in cultura contemporana (ghilimelele sunt acolo pentru ca nu e vorba doar despre achizitia de lucrari de arte vizuale, ci, mai ales, despre investitia in ideea si potentialul unui domeniu care nu aduce vizibilitate in sens larg). Evident ca exista si o dimensiune tinand de imagine si publicitate in activitatea fundatiei prin care lucreaza mecenatul grupului; spre deosebire, insa, de ariile supuse, prin traditie, atentiei sponsorilor romani (concerte pop-rock, gale transmise, in direct sau post-factum, la televiziune), organizatia in cauza se implica, financiar si/ sau logistic, intr-un domeniu de nisa. Si, din nou, nimeni pana acum n-a mai facut asa ceva in mod sustinut.
Motivatia e simpla: cultura vie, arta contemporana (chiar daca sau tocmai prin faptul ca e "temporar contemporana") reflecta cu cea mai mare acuratete starea societatii care-o produce. Publicatia editata de Fundatia Erste (numita "Report") se subintituleaza "revista despre arta si societatea civila din Europa Centrala", ceea ce e un soi de declaratie de intentie a editorului. Logica e foarte simpla: o companie are succes (de lunga durata, nu tunuri) daca mediul in care-si desfasoara activitatea e unul sanatos; iar un mediu economic e sanatos atunci cand in spatiul public si in societate in general functioneaza mecanismele de reflectie si reglaj critic ale statului de drept. Hartia de turnesol a starii de moment a unei societati este arta ei contemporana. Culmea banalitatii: ca tu, o companie internationala, sa-ti poti atinge maximul potential, ca tu sa mergi bine, trebuie sa te ingrijesti ca mediul in care lucrezi sa functioneze cum trebuie. Deci, mai mult decat gandirea implicata social, care presupune sa dai inapoi cate putin din ceea ce societatea ti-a dat, aici avem de-a face cu o gandire prospectiva, orientata catre dezvoltarea fiecaruia prin dezvoltarea tuturor. Din acelasi tip de gandire face parte si ideea "contactului", a sprijinirii interconectarii artelor contemporane din state vecine, care impartasesc aceleasi probleme socio-economice, dar se ignora, prin traditie, reciproc.
Si, din nou, viziunea Erste Bank nu se potriveste cu mersul clasic al lucrurilor de la noi, unde se vede mult mai bine peste mari si tari, in Occident, decat peste parleaz, in alde Bulgaria sau Serbia. Chiar daca, in mod evident, grupul Erste nu va rezolva toate problemele culturii romanesti de azi, printre altele, poate va da un ghiont, din spirit de competitie sau din orgoliu national, altor detinatori de fonduri de investitie culturala.
Cu un singur semn de atentionare. Va mai dura cel putin 12 luni pana cand va fi clar care este politica de sponsorizari la noi a grupului bancar. Deocamdata, reflectorul trebuie tinut aprins deasupra a ceea ce se petrece acolo: mizand pe faptul ca austriecii stiu prea putin din ceea ce se petrece cultural in Romania, acesta e un bun moment pentru ca unii si altii sa incerce orientarea Erste Bank catre "anumite grupuri de interese" artistice, la fel de vii, active si dornice de monopol ca cele economice. Iar miza e deosebit de puternica: monopolizarea acestei surse, la urma urmei institutionale, ar echivala cu o noua inchidere a dezvoltarii unei culturi vii si concurentiale la nivelul ideilor si creativitatii, nu doar al relatiilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.