Miscarile tectonice din interiorul PSD pot conduce la realizarea a doua noi constructii politice. O stanga ajustata, in care sa se reintoarca si Partidul Democrat, si o forta mai la dreapta, alcatuita dintr-o parte din PSD, Partidul Conservator si, c
Miscarile tectonice din interiorul PSD pot conduce la realizarea a doua noi constructii politice. O stanga ajustata, in care sa se reintoarca si Partidul Democrat, si o forta mai la dreapta, alcatuita dintr-o parte din PSD, Partidul Conservator si, ceva mai tarziu, Partidul Initiativa Nationala. Aceste doua fronturi, daca se vor constitui, vor putea macina in timp Partidul Liberal, erodat la guvernare si apoi debarcat de la putere, si poate si Partidul Romania Mare care, pentru moment cel putin, desi eligibil intr-o formula de guvernare, nu da semne ca este cu adevarat hotarat sa abandoneze banca opozitiei. Astazi, dupa ce grupul lui Adrian Nastase si-a luat timp de gandire, o desfasurare a proceselor in aceasta directie pare improbabila. Dar ce se va intampla maine, poimaine? Sau, in eventualitatea Congresului extraordinar, care s-ar putea solda cu ruperea dramatica a partidului?
Colegul meu Ovidiu Banches a publicat in editia de alaltaieri, in acest spatiu, un editorial pe cat de interesant, pe atat de caustic, care a analizat implicatiile, sub aspectul moralitatii politice, ale unei operatiuni care se punea la cale, de jonctiune intre Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu si un grup masiv de fruntasi PSD, condus de Adrian Nastase. Dar logica luptei pentru putere se pupa rareori cu moralitatea. Ea este, cel mai adesea si, cu atat mai mult, in Romania, caracterizata printr-un pragmatism vecin cu cinismul. Numai naivii isi pot imagina ca o personalitate cum este Adrian Nastase paraseste, pur si simplu, campul politic, dupa ce a fost inghiontit penal de cei cu care se bate pentru putere si sacrificat de catre propriul partid. El are o experienta politica, relatii si informatii pe care, cu certitudine, va incerca sa le valorifice pentru a putea juca si in viitor un rol important. Iar faptul ca Basescu l-a sunat pe Nastase chiar dupa debarcarea acestuia de la sefia Camerei Deputatilor este extrem de graitor. Pastrand proportiile, in mod asemanator se pune problema si in cazul altor politicieni din PSD pe cale de a fi epurati sau care, pur si simplu, nu se vor simti confortabil in noua structura de conducere a, cel putin pentru moment, celui mai mare partid din Romania. Intentia acestui grup, care pare din ce in ce mai masiv, ar putea fi aceea de a adera la Partidul Conservator. In prezent, aceasta formatiune, care a devenit parlamentara nu fiindca a depasit stacheta procentului de 5 la suta la alegeri, ci, pur si simplu, gratie unui targ incheiat cu Adrian Nastase pe vremea cand acesta avea painea si cutitul in PSD, dispune de 21 de deputati si 11 senatori. Si este aproape plecata de la guvernare. Si iata ca ceea ce inainte de alegeri a fost o greseala care, in final, a scos practic PSD de la guvernare, cu toate consecintele care au decurs de aici si, in schimb, a plasat Partidul Conservator in Executiv, acum se transforma intr-o posibila placa turnanta pentru un mare pol de putere. Daca este adevarat ce se aude, atunci nu este deloc exclus ca, intr-un viitor apropiat, grupati sau pe rand, zeci de deputati si senatori din PSD sa plece sub umbrela lui Voiculescu. Iar daca asa vor sta lucrurile, atunci, ca de obicei, pestele cel mare il va inghiti pe cel mic. Si retrospectiv privind lucrurile, am putea spune intr-o buna zi ca fostul Partid Umanist, azi Conservator, s-a dovedit a fi de fapt formatiunea de rezerva a lui Adrian Nastase.
Plecarea conservatorilor de la putere ar putea sa lase coalitia in minoritate. S-ar putea ajunge, din acest motiv, ori la anticipate, ori la o a doua noua constructie politica. Fiindca, odata compromisa fuziunea cu liberalii si cu usa popularilor europeni trantita in nas, ce-i mai ramane Partidului Democrat de facut, daca doreste sa ramana la putere? O alianta fie cu PRM, fie cu un PSD resapat, fie cu amandoua, daca din actualul PSD pleaca prea multi parlamentari. Iar cat priveste interesele PSD, acesta, in fapt faramitat, va avea nevoie de un coechipier. Alaturi de care sa alerge in continuare. Am putea asista, astfel, la o lupta interesanta pentru un nou guvern, care, in mod evident, va fi butonata de presedintele Traian Basescu. El va incerca sa ajute nava mama, la care s-a intors Partidul Democrat, pentru a deveni un veritabil vehicul electoral pentru prezidentialele din 2009. Si ar mai fi ceva de spus, despre UDMR. Tot din perspectiva pragmatismului politic la care m-am referit. Este limpede ca UDMR va incerca, si in viitor, solutii politice care sa-i permita sa ramana la guvernare. Iar formula va fi agreata de oricare dintre parti, macar din motive de imagine externa, daca nu cumva si din cele rezultand din aritmetica voturilor parlamentare. Daca acest scenariu se va contura, atunci, relativ curand, piesele de pe tabla de sah politic se vor reaseza.
Greu de spus cine va castiga, pana la urma. Este de presupus ca un posibil mare castigator va fi Traian Basescu. Dar cine va pierde? Daca vom avea doi noi poli de putere, liberalii, care au ramas ultimul partid istoric cat de cat semnificativ ca forta electorala, ar putea fi, la randul lor, redusi la o dimensiune insignifianta. Asa ca PNL este interesat sa strice jocurile care se fac.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.