Criminalii au patruns in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3.00, in locuinta sotilor Paler, Maria, de 66 de ani, si Dumitru, de 73 de ani. Femeia a fost martor la uciderea cu bestialitate a sotului ei, batranul Dumitru Paler fiind injunghiat
Criminalii au patruns in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3.00, in locuinta sotilor Paler, Maria, de 66 de ani, si Dumitru, de 73 de ani. Femeia a fost martor la uciderea cu bestialitate a sotului ei, batranul Dumitru Paler fiind injunghiat de 16 ori. Bestiile au vrut sa o omoare si pe Maria Paler. Ea a declarat ca a fost taiata la cap cu un cutit, iar apoi agresorii i-au infipt lama in omoplat. Batrana a cazut la pamant si s-a prefacut ca e moarta, reusind astfel sa scape. Infractorii au rasturnat toata casa pe dos in cautare de bani. Maria Paler a declarat ca criminalii au furat mai multe haine si alte obiecte pe care le-au bagat in niste genti, dupa care au disparut. Dupa plecarea criminalilor, batrana a incercat sa isi ajute sotul, dar barbatul era deja mort. Maria a iesit apoi din casa, cu groaza in suflet, si a batut la geamul unui vecin. Omul s-a speriat cand a vazut-o pe batrana plina de sange si a incercat sa afle cat mai multe despre ce se intamplase.
Criminalii au vrut sa faca macel
La scurt timp dupa ce Maria Paler a cerut ajutorul vecinilor si s-a descoperit crima, o alta batrana, in varsta de 68 de ani, a aparut mutilata pe strada unde se adunasera deja mai multi localnici, dupa cum relateaza RomNET. Batrana Ana Vintila, care locuieste impreuna cu sotul ei, Petru, in varsta de 83 de ani, era desfigurata. Inainte de a ataca la familia Paler, talharii i-au jefuit pe batranii Vintila. Femeia a povestit ca s-a trezit cu criminalii in casa: "Cei doi ne-au cerut bani. Ne-au batut rau, apoi ne-au legat de scaun. Unul dintre ei a vrut sa imi taie urechea si sa imi fure cerceii." Femeia le-a spus anchetatorilor ca a inceput sa "negocieze" cu infractorii. Batranii le-au spus atacatorilor sa revina in alta seara pentru ca abia atunci vor putea face rost de bani. Suma urmau sa o gaseasca sub podisca din fata casei. Dupa o scurta discutie, talharii au disparut. "In jur de ora 12 noaptea ma pregateam sa ma asez pe pat, a povestit batrana pentru reporterii de la Buna ziua, Brasov. Am auzit afara, in strada, zgomote si parca cineva a incercat sa umble la obloanele de la geam. In cateva secunde s-a stins si lumina, am ramas pe intuneric. Ne-am speriat dar mi-a fost frica sa ies afara singura, sa vad ce s-a intamplat. Sub perna am tinut dintotdeauna o lumanare si chibrituri. Le-am aprins si impreuna cu sotul meu am dat sa iesim afara din casa, sa vedem daca la vecini e sau nu lumina. In acel moment, doi tineri au sarit pe sotul meu si l-au aruncat in pat. Au inceput sa-l loveasca cu pumnii, apoi au scos cutitele si l-au taiat. Vedeam cu cata rautate il lovesc si eram inmarmurita de spaima. Totusi, am strigat la ei, ii imploram sa-l lase, sa nu-l mai bata, ca este bolnav, sufera cu inima. Atunci au inceput sa dea si in mine. M-au batut rau. Pe ei ii interesau doar banii. Probabil ca ne-au urmarit cu o zi inainte, cand am iesit in fata casei pentru a vinde nistre saci cu cartofi. S-au gandit ca trebuie sa avem ceva bani in casa si pentru asta ne-au chinuit ingrozitor. Cotrobaiau peste tot apoi se intorceau la noi sa ne intrebe unde am ascuns banii, iar ne loveau si iar ne intrebau de bani. Au gasit o bucata de panza langa pat. Cu ea ne-au legat pe amandoi, spate in spate, ca sa nu fugim si au continuat sa caute bani. Sotul meu se vaita mereu ca simte o durere cumplita in spate. Nu stia atunci ca fusese injunghiat."
Au rupt lama cutitului in victima
De frica, biata batrana nu a iesit din casa timp de mai multe ore. Cand a auzit ca si vecinii lor au fost atacati, Ana Vintila a iesit si a inceput sa povesteasca despre nenorocirea prin care a trecut. Cele doua batrane au fost in stare de soc si au rani grave pe corp, iar batranul Vintila a ajuns la spital, dupa ce lama cutitului s-a rupt in trupul lui! Purtatorul de cuvant al IJP Brasov, comisarul Liviu Naghi, ne-a declarat ca cei trei raniti sunt la spital, dar se afla intr-o stare stabila. Petru Vintila, prima victima a fratilor Hampu, a ajuns la spital in stare critica si a fost operat. Medicii au scos din trupul barbatului o bucata din lama cutitului cu care a fost injunghiat. "Pe la ora 24.00 m-am pus in pat, dar am auzit galagie afara. Am vrut sa aprind lumina sa vad cine este, dar se luase curentul. Am iesit in curte si atunci doua persoane au inceput sa dea in mine cu pumnii, cu picioarele si m-au injunghiat cu cutitul in coloana vertebrala. Nevasta mea a venit dupa mine si au inceput sa dea si in ea. Mi-au spus sa le dau banii de pe cartofi. Eu am vandut luni cartofi si banii, aproximativ 17 milioane de lei, i-am dat nepotilor mei care sunt in anul I si anul V la facultate. Au intrat in casa si au rasturnat toate obiectele. Apoi s-au dezbracat de hainele lor, le-au dat foc si s-au imbracat cu hainele mele. Ne-au amenintat sa nu spunem nimanui nimic ca se intorc si ne omoara. Timp de trei ore n-am putut face nimic, eram socati. Dar apoi l-am chemat pe nepot si el a anuntat politia si salvarea", a povestiti Petru Vintila, pentru Monitorul de Brasov.
Batrana maltratata
Cei doi si-au continuat drumul si au intrat in locuinta lui Dumitru Paler aflata la patru case distanta de cea a lui Petru Vintila. Si aici, talharii au taiat cablurile electrice, dar au fost din nou surprinsi de victime in timp ce furau. Au lovit-o si pe sotia lui Dumitru Paler, iar pe pensionarul de 74 de ani l-au injunghiat mortal cu un cutit furat din casa celeilalte victime. Fara nici o remuscare ucigasii s-au facut nevazuti. "Pe la 3.00 m-am trezit si am vazut doi indivizi, unul mare si unul mic, care cautau prin sifoniere. Isi burduseau intr-o geanta lucrurile gasite prin casa. Cand m-au vazut, m-au luat la bataie. Apoi au luat un cutit cu maner galben si ne-au lovit cu el. Pe mine m-au taiat la mana stanga, la cap si la frunte. Apoi i-au bagat cutitul in spate sotului meu si el a cazut. Nu s-a mai miscat. Am cazut si eu si probabil au crezut ca sunt si eu moarta, de au plecat. Cand n-am mai auzit miscare, am iesit sa strig dupa ajutor. Unul dintre ei, cel mic, a lucrat sigur la noi cu ziua", povesteste Maria Paler.
Prada de 12 milioane de lei vechi
Politistii si procurorii au plecat imediat in urmarirea criminalilor pe care i-au retinut in drum spre Sibiu. Au gasit si bunurile furate care fusesera abandonate pe un camp din Lisa. Fratii Hampu au omorat un om, au ranit grav un altul si au maltratat doua batrane pentru doar 12 milioane de lei. "Cei doi frati au intrat in locuintele batranilor cu scopul de a-i jefui. Din prima casa au furat cafea, alimente si haine in valoare de cinci milioane de lei, iar din a doua imbracaminte si o vioara in valoare de sapte milioane de lei.", a declarat comisar Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al IPJ Brasov.
Veniti la fratele lor
Politistii au reusit sa-i prinda pe criminali la doar cateva ore de la comiterea faptelor. Dupa cum ne-a declarat comisarul Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al IJP Brasov, ei sunt doi tigani din orasul Medias, judetul Sibiu: Gheorge Hampu, in varsta de 22 de ani, care a fost prins intre localitatile Sambata de Sus si Sambata de Jos, recidivist, fiind eliberat din puscarie in decembrie anul trecut, dupa o condamnare de patru ani, pentru comiterea unui furt, si minorul Vasile Hampu, in varsta de 15 ani. Acesta din urma a fost prins in gara din Voila in momentul in care incerca sa se urce intr-un tren si sa fuga. Criminalii venisera la fratele lor, care locuia si muncea in Lisa. Anchetatorii ne-au declarat ca acesta nu are nici o participare la planul bestial al celor doi frati ai sai mai mici, nestiind nimic despre talhariile si crimele pe care cei doi le pusesera la cale. Cei doi criminali au incercat sa isi stearga urmele imediat dupa ce au atacat familia Vintila. Politistii au confirmat ca criminalii si-au aruncat hainele pline de sange dupa care le-au dat foc. Marti seara, criminalii au fost prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva. Cei doi si-au recunoscut faptele, insa Gheorghe Hampu nu are nici un fel de remuscari. "Da, noi am facut faptele. Ce sa mai fac, asta e", a spus Gheorghe Hampu. Fratele lui mai mic pare afectat de cele intamplate. "Imi pare foarte rau ca am participat la aceste fapte. Dar acum este prea tarziu. El (n.r. - Gheorghe) a dat cu cutitul", a spus Vasile Hampu. Cei doi au fost arestati si risca sa-si petreaca toata viata dupa gratii. "Cei doi sunt acuzati de talharie, tentativa la omor deosebit de grav si omor deosebit de grav", a ne-a declarat Catalin Borcoman, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov. (M.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.