Mitingul maraton impotriva realegerii lui Lukasenko a continuat la Minsk si ieri, ca si pe parcursul noptii de marti spre miercuri. Ieri dimineata simpatizantii candidatului opozitiei, Aleksandr Milinkevici, care a petrecut si el noaptea de marti spr
Mitingul maraton impotriva realegerii lui Lukasenko a continuat la Minsk si ieri, ca si pe parcursul noptii de marti spre miercuri. Ieri dimineata simpatizantii candidatului opozitiei, Aleksandr Milinkevici, care a petrecut si el noaptea de marti spre miercuri in piata, au format un cerc uman in jurul corturilor amplasate luni in centrul pietei. "Nu plecam acasa!" este una din lozincile scandate in Piata "Revolutiei din Octombrie" de la Minsk.
Participantii, in majoritate tineri, scandeaza lozinci in favoarea candidatului Milinkevici si au arborat drapelul opozitiei, in culorile alb-rosu-alb, precum si drapelele polonez si rus. Unul dintre membrii Miscarii de tineret "Oborona" (Aparare) a fost retinut in cursul diminetii de miercuri la Minsk, el fiind eliberat ulterior, urmand sa plateasca o amenda pentru participare la o actiune ilegala.
Autoritatile belaruse l-au pus in libertate si pe deputatul polonez Jaroslaw Jagiello, obligandu-l sa paraseasca imediat teritoriul Republicii Belarus, dupa cum au transmis si agentiile de presa poloneze. Deputatul polonez, posesor al unui pasaport diplomatic, a fost arestat marti si trimis in fata unei instante pentru participare la o manifestatie ilegala, dar judecatorul a decis suspendarea procesului.
Rusia a fost singura tara care a catalogat scrutinul din Belarus drept democratic, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a adresat felicitari lui Lukasenko. "Rezultatele alegerilor demonstreaza increderea acordata de alegatori politicii pe care o desfasurati", a afirmat presedintele rus, intr-un mesaj adresat lui Lukasenko. Ministerul rus al Afacerilor Externe a apreciat, la randul sau, ca "exista toate motivele de a crede ca alegerile s-au desfasurat conform normelor acceptate, iar legitimitatea lor nu poate fi pusa la indoiala".
Occidentul condamna frauda electorala
Statele Unite au indicat ca nu accepta rezultatul alegerilor de duminica din Belarus, conform unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca "Campania electorala din Belarus s-a desfasurat intr-un climat de teama. Aceasta campanie a inclus arestari, batai si fraude".
Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jaap de Hoop Scheffer, a condamnat la inceputul saptamanii modul in care s-au derulat alegerile prezidentiale din Belarus, care au condus la realegerea presedintelui Alexandr Lukasenko.
"In numele NATO, condamn modul in care s-au derulat alegerile din Belarus", a afirmat Jaap de Hoop Scheffer intr-o declaratie scrisa, difuzat la Bruxelles. "Dupa cum au afirmat observatorii internationali, in special cei din partea OSCE, procesul electoral nu a respectat normele democratice", a precizat el.
Realegerea lui Aleksandr Lukasenko la conducerea Belarusului este rezultatul unui scrutin care nu a fost "nici liber, nici corect", a declarat ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander. "Marea Britanie regreta modul in care autoritatile din Belarus au decis sa organizeze aceste alegeri, caracterizate prin intimidarea electoratului, hartuiri si perturbari ale opozitiei, precum si prin suprimarea oricarei informatii independente", a adaugat oficialul britanic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.