Romania si Albania sunt ultimele tari din Europa care nu beneficiaza de un sistem de pensii privat, a subliniat, ieri, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii. Presedintele Casei Nationale de Pensii a adaugat ca, in situatia in care tara

Romania si Albania sunt ultimele tari din Europa care nu beneficiaza de un sistem de pensii privat, a subliniat, ieri, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii. Presedintele Casei Nationale de Pensii a adaugat ca, in situatia in care tara noastra nu va adopta un model bazat pe fonduri private, colapsul sistemului de pensii va deveni iminent. "Suntem prizonierii unui sistem depasit, limitat la distribuirea resurselor financiare colectate de la contribuabili", a mai spus Seitan. Secretarul de stat a adaugat ca in Romania exista si o problema de atitudine, de educatie, reprezentata de faptul ca dreptul de proprietate asupra banilor pentru pensii nu este luat in seama.

Doua modele

Seitan a precizat ca vor exista doua tipuri de fonduri, unul facultativ si unul obligatoriu, dar ambele private. Primul dintre ele va trebui sa beneficieze de scutiri de taxe, ca modalitate de sprijinire. Noul sistem va ingloba 6-7 sute de mii de oameni si va deveni operational aproape de sfarsitul anului. Sistemul privat obligatoriu va fi creat prin transferul banilor existenti la acel moment in fondul administrat de stat. Banii obtinuti astfel vor fi plasati in diferite obiective in scopul obtinerii de profit. "Una dintre solutii este si piata de capital, aflata acum in expansiune", a precizat Mihai Seitan. La acest fond vor participa persoanele intre 35 si 45 de ani care urmeaza sa cotizeze cu 6% din venit timp de 8 ani. Implementarea acestor sisteme va crea un deficit de circa 2 miliarde de euro care, dupa opinia lui Seitan, vor putea fi recuperati prin cel putin trei modalitati. Astfel, banii din privatizarea BCR sau CEC ar constitui o solutie putin plauzibila, in timp ce emiterea de titluri de stat pare sa fie solutia optima. O a treia varianta o constituie imprumuturile de la Banca Mondiala.

Primele plati, in vara lui 2007

Primele plati la fondurile de pensii administrate privat ar putea fi realizate la mijlocul anului 2007, a declarat, marti, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan.
"In prezent, proiectul de lege se afla in avizare la diferite ministere. Pana la sfarsitul lunii aprilie, documentul va trece de Guvern si va intra in procedura parlamentara pentru a fi aprobat", a afimat Seitan, prezent la un seminar privind pensiile private, organizat de Ziarul Financiar si ING Asigurari de Viata. El a mai spus ca proiectul de lege ar putea fi aprobat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Pensiile administrate privat sunt numite si pilonul doi al sistemului de pensii. Astfel, o parte din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale va fi administrata de catre societati private.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.