Pentru a contracara riscurile inflationiste asociate cresterii economice, Banca Centrala Europeana (BCE) va majora ratele dobanzilor, au anuntat membrii din Germania si Finlanda ai Consiliului Guvernatorilor al BCE, citati de Reuters. Nu a fost preci
Pentru a contracara riscurile inflationiste asociate cresterii economice, Banca Centrala Europeana (BCE) va majora ratele dobanzilor, au anuntat membrii din Germania si Finlanda ai Consiliului Guvernatorilor al BCE, citati de Reuters. Nu a fost precizata data la care va fi adoptata o astfel de masura, dar pietele financiare o asteapta in luna mai, cel tarziu iunie.
Presedintele Bundesbank, Axel Weber, a afirmat ca, in pofida a doua majorari anterioare, ratele dobanzilor se afla la un nivel foarte scazut in Germania. In opinia sa, recentele cresteri ale ratelor dobanzilor sunt menite sa tempereze riscurile inflationiste, reprezentate de majorarea preturilor energiei, cresterea ofertei de pe piata monetara si intentia de majorare a taxelor asupra vanzarilor si a preturilor reglementate de stat. Dobanda de referinta a BCE este, in prezent, de 2,5%. Guvernatorul Bancii Nationale a Finlandei, Erkki Liikanen, a declarat, si el, ca ratele dobanzilor sunt foarte scazute in zona euro, dar a sugerat ca este nevoie de mai multe dovezi privind dezvoltarea economiei. Intr-un discurs rostit in Parlamentul European, comisarul european pentru Probleme Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a adoptat o pozitie similara, declarandu-se optimist in privinta perspectivelor economice ale UE. De altfel, cifrele privind cheltuielile de consum din Franta, date publicitatii marti, indica optimism in a doua economie din zona euro, indicele calculat inregistrand cea mai mare crestere lunara din ultimul an si jumatate.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.