Mai multe festivaluri de film, teatru si muzica se vor desfasura, intre 27 martie si 15 mai, sub egida Primaverii Culturale Bucurestene - un proiect lansat de Primaria Capitalei in acest an si finantat cu 800.000 lei (8 miliarde lei vechi), potrivit
Mai multe festivaluri de film, teatru si muzica se vor desfasura, intre 27 martie si 15 mai, sub egida Primaverii Culturale Bucurestene - un proiect lansat de Primaria Capitalei in acest an si finantat cu 800.000 lei (8 miliarde lei vechi), potrivit primarului general Adriean Videanu.
Primavara Culturala Bucuresteana 2006 va reuni, de fapt, evenimente cunoscute, precum Festivalul International de Film B-EST si Jeunesses Musicales - un festival care si-a schimbat numele in EUROPAfest. O noutate este Jazzy Spring Festival, care reechilibreaza stagiunea de jazz din Bucuresti, a carei balanta era inclinata pana acum spre toamna, cand are loc anual un festival international de gen. De asemenea, evenimente importante pe agenda Primaverii Culturale Bucurestene 2006, care nu se vor desfasura insa anual, sunt o extensie in Capitala a Festivalului International Shakespeare de la Craiova si un turneu al Piccolo Teatro din Milano.
"Primavara Culturala Bucuresteana este un nou brand", a declarat ieri Adriean Videanu intr-o conferinta de presa. Potrivit lui Romeo Pop, directorul Comisiei pentru Cultura a Primariei Capitalei, o hotarare a autoritatilor locale va statua crearea si desfasurarea anuala, in martie-mai, a Primaverii Culturale Bucurestene. Pentru urmatoarele editii, municipalitatea va face o selectie de proiecte culturale la fiecare sfarsit de an.
Prima editie se sprijina pe patru piloni. In primul rand este Festivalul B- Est, ajuns la a doua editie, care se va desfasura la cinematografele Studio, Union si Eforie, intre 27 martie si 4 aprilie. Festivalul se va deschide cu un concert al actritei spaniole Victoria Abril, cunoscuta din filmele lui Pedro Almodovar.
Un alt eveniment important este Festivalul Shakespeare, care a fost fondat la Craiova de Emil Boroghina si care va ajunge si la Bucuresti intre 28 aprilie si 14 mai, prin intermediul spectacolelor jucate la teatrele Odeon, Bulandra si National. Bucurestenii interesati de teatru vor putea sa vada si Piccolo Teatro din Milano, care va prezenta, intre 26 si 30 aprilie, spectacolul de commedia dell'arte "Arlechino", la Bulandra.
Al treilea pilon este Jazzy Spring Festival, care va oferi, intre 14 si 16 aprilie, recitaluri ale maestrilor jazz-ului romanesc: Johnny Raducanu, Marius Popp Quintet, Teodora Enache, Garbis Dedeian, dar si in workshopuri si o expozitie foto cu tema "Jazz sub Ceausescu". Sunt asteptati invitati din Turcia, Anglia, SUA, Franta.
Un alt punct important din program este EUROPAfest. "Fostul Jeunesses Musicales este rebranduit, cu o denumire mai populara, mai aproape de romani. EUROPAfest propune jazz, clasic, blues si pop, <<all in one>>. Este un fel de market muzical in care fiecare isi alege ce vrea", a explicat Luigi Gageos, directorul festivalului. Concursul Jeunesses Musicales, deschis tinerilor, se va desfasura pe sectiunile pian, clarinet si compozitie intre 7 si 13 mai.
Primavara Culturala Bucuresteana, derulata prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei, mai include doua spectacole de dans ale trupei Orion Balet - "Visul din vis", coregrafia Sergiu Anghel si "Clandestin", coregrafia Elena Zamfirescu - prezentate pe 8 si 9 aprilie. Doua saptamani mai tarziu, o co-productie a coregrafilor Sergiu Anghel si Krisztina de Chatel (Olanda) - "Change" - va avea premiera.
Totodata, un festival de teatru in limba engleza pentru tineri, numit "Shakespeare's Heritage", va avea loc la Comedie intre 28 aprilie si 1 mai.
"Primavara Culturala Bucuresteana este un festival al tuturor artelor (...) Daca tot sunt atat de multe evenimente in Bucuresti, ne-am gandit sa le adunam pe toate intr-o sarbatoare a Bucurestiului", a declarat Mihaela Paun, directoarea ArCuB. (D.C., sursa: Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.