Autoritatile de la Minsk au arestat, ieri, patru membri ai staff-ului de campanie al reprezentantului Opozitiei, Aleksandr Milinkevici, transmite Mediafax. Cei patru - Aleksandr Dobrovolski, Anatoli Lebedko, Aleksei Ianukevici si Valentina Pavelikova
Autoritatile de la Minsk au arestat, ieri, patru membri ai staff-ului de campanie al reprezentantului Opozitiei, Aleksandr Milinkevici, transmite Mediafax. Cei patru - Aleksandr Dobrovolski, Anatoli Lebedko, Aleksei Ianukevici si Valentina Pavelikova - au fost retinuti de fortele de ordine belaruse in timp ce paraseau Piata Octombrie din Minsk, unde protestasera intreaga noapte, a anuntat purtatorul de cuvant al lui Milinkevici, Pavel Majeika. Ulterior, Valentina Pavelikova a fost eliberata, autoritatile refuzand sa ofere detalii despre soarta celorlalte persoane retinute. "Nu am primit nici o persoana arestata in Piata Octombrie. Cautati-i in alta parte!", a fost replica unui reprezentant al comisariatului central, care se ocupa de arestarile in cartierele din centrului Capitalei belaruse. Seria arestarilor a continuat cu retinerea a trei cetateni de origine georgiana, pentru faptul ca ar fi arborat drapelul Georgiei in timpul manifestatiei de prostest organizata, luni spre marti, de liderul Opozitiei belaruse. Ministerul de Interne de la Tbilisi nu a fost in masura sa confirme informatiile potrivit carora cei trei ar fi fost interogati si expulzati din Belarus. In urma manifestarilor initiate de Opozitie, care contesta rezultatele scrutinului prezidential organizat duminica, potrivit carora presedintele Alexandr Lukasenko si-a fi adjudecat victoria cu 82,6% din sufragii, autoritatile de la Minsk au anuntat, totodata, demararea unei anchete pentru "terorism".
Protestatarii bat in retragere
Piata Octombrie din Capitala belarusa a fost ocupata de manifestanti inca de la anuntarea rezultatelor, la finalul saptamanii trecute, entuziasmul participantilor la proteste scazand insa pe parcurs de vreme ce numarul acestora ajunsese, ieri, la numai 150, transmite BBC. Cu toate acestea, optimismul Opozitiei nu pare sa paleasca. "Nu stiu cat timp va continua. Cel mai important este ca exista presiuni internationale, din partea Statelor Unite, a Europei si Rusiei", a declarat, in acest sens, reprezentantul "fortelor democratice unite", Alexandr Milinkevici. Acesta a parasit, insa, piata ieri dimineata, solicitand manifestantilor sa se adune din nou seara. Opozitia a cerut repetarea alegerilor si spera sa lanseze o miscare de protest dupa modelul "revolutiei portocalii", care a condus la schimbarea regimului din Ucraina, aminteste Mediafax.
Ungureanu avertizeaza Belarusul
In calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCE), ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a avertizat, ieri, Belarusul, ca orice comportament neconform cu standardele internationale, inclusiv eventualele actiuni agresive impotriva demonstratiilor de la Misk, ar putea determina izolarea tarii. "Inca o data, electoratului din Belarus nu i s-a dat sansa exprimarii optiunilor prin alegeri cu adevarat transparente si libere", a declarat Ungureanu, citand rapoartele OSCE si ale altor observatori internationali, potrivit carora procesul electoral din Belarus a fost afectat de folosirea abuziva a puterii si de incercarile de impiedicare a libertatii de exprimare si de asociere a persoanelor. "In calitate de presedinte al CMCE, solicit autoritatilor de la Minsk sa demonstreze calm si maturitate", a mai spus ministrul Ungureanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.