Ieri a fost a doua zi consecutiva de scadere pentru moneda nationala, atat fata de cea europeana cat si cea americana.
"Leul a scazut pe fondul unei piete linistite, unde cererea si oferta au fost destul de echilibrate, comenta un dealer banca
Ieri a fost a doua zi consecutiva de scadere pentru moneda nationala, atat fata de cea europeana cat si cea americana.
"Leul a scazut pe fondul unei piete linistite, unde cererea si oferta au fost destul de echilibrate, comenta un dealer bancar. La cresterea cursurilor a contribuit si prabusirea dobanzilor over night la valori de 0 - 2%, semn ca piata continua sa fie suprasaturata cu lei, chiar si dupa ce BNR a atras in depozite la o luna aproape 9,5 miliarde lei. Iar daca exista diferente pe partea de clienti, atunci intrarile de la casele de schimb acopera cu usurinta deficitul".
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,5050 la 3,5130 lei, in timp ce in piata cotatiile de la deschidere au fost de 3,5060 - 3,5110 lei, iar cele de la inchidere de 3,5115 - 3,5165 lei, maximul zilei fiind de 3,5165 - 3,5215 lei.
Dolarul american a reusit o crestere mai importanta, pe fondul evolutiei paritatii euro/dolar, urcand de la 2,8771 lei, cea mai scazuta valoare de la inceputul anului, la 2,8940 lei.
Aprecierea dolarului pe pietele internationale, paritatea coborand de la 1,2159 - 1,2196 dolari, acum doua zile, la 1,2116 - 1,2165 dolari s-a datorat publicarii datelor privind preturile de productie din SUA care au crescut luna trecuta cu 0,3%, ceea ce a alimentat prognozele referitoare la continuarea politicii de crestere a dobanzilor de catre Fed peste nivelul de 5%, asteptat pentru jumatatea anului.
Insa oficialii Bancii Centrale Europene au atras atentia, zilele trecute, ca economia din euro-zona s-ar putea confrunta, la randul sau, pe termen mediu, cu riscul unei cresteri mai accelerate a preturilor, situatie in care ar putea avea loc o crestere a dobanzii.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei s-a stabilizat la 555 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.