Virusul gripei aviare a fost identificat, la testele rapide, si in judetul Ilfov, satul Pruni din comuna Magurele, localitate aflata la aproximativ 22 km de Bucuresti. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvol
Virusul gripei aviare a fost identificat, la testele rapide, si in judetul Ilfov, satul Pruni din comuna Magurele, localitate aflata la aproximativ 22 km de Bucuresti. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, virusul a fost depistat intr-o singura gospodarie. Pasarile din gospodarie erau izolate, dar curtea se afla pe traseul de zbor al pasarilor salbatice, au precizat specialistii. In sat sunt 78 de gospodarii si aproximativ 1200 de pasari. Comandamentul Judetean Antiepizootic a dispus inceperea imediata a actiunii de eutanasiere a pasarilor din gospodaria afectata, iar probele au fost transmise Laboratorului National de Referinta din Bucuresti, precizeaza un comunicat al Prefecturii Ilfov. Chiar de ieri s-a instituit o zona de protectie in jurul focarului, pe o raza de 3 km, care include localitatile Magurele, Cornetu, perimetru inscris la randul sau intr-o zona de supraveghere de 10 km extinsa catre Jilava, Bragadiru si Darasti, in judetul Ilfov. Satul Pruni a fost izolat. Accesul pietonal si al vehiculelor a fost restrictionat in si dinspre sat si s-au instalat filtre pe caile de acces pe drumul comunal. S-au luat masuri pentru asigurarea asistentei medicale, fiind pusa la dispozitia localnicilor o ambulanta iar alimentarea populatiei cu paine si apa a fost asigurata la ora 20.00 a inceput sacrificarea tuturor pasarilor din sat.
Masuri sanitare speciale
Data fiind confirmarea unui focar de gripa aviara in localitatea Pruni, comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, conducerea Ministerului Sanatatii a convocat ieri conducerile directiilor de sanatate publica (DSP) Ilfov si Bucuresti. Directorul DSP Ilfov, Dan Blendea a informat conducerea MS cu privire la masurile care au fost deja luate in judet pentru prevenirea unor eventuale imbolnaviri: in substatia de ambulanta din Magurele, judetul Ilfov, a fost instituit un centrul de permanenta provizoriu; este realizata supravegherea epidemiologica a teritoriului in zona suspectata si in zonele limitrofe; toti cei 6 medici de familie din zona au fost alertati si instruiti cu privire la managementul cazului; a inceput tratamenul profilactic cu Tamiflu al persoanelor din gospodaria unde a fost inregistrata suspiciunea si a personalului de interventie din eventualul focar. Directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, Adrian Neacsu a declarat ca s-au demarat deja o serie de actiuni pentru informarea populatiei. Au fost pregatite pliante cu informatii despre gripa aviara si masurile care trebuie luate de populatie pentru prevenirea imbolnavirilor - ce vor fi distribuite in scoli; iar cei 21 de asistenti comunitari vor ajunge in comunitatile de romi. Vor fi supravegheate zonele din Capitala unde exista gospodarii unde se cresc pasari; se vor reinstrui medicii de familie, precum si medicii din statiile de ambulanta si directorii spitalelor de urgenta si a celor de boli infectioase; se vor cauta solutii pentru infiintarea in Bucuresti a centrelor de permanenta. In zonele limitrofe judetului Ilfov, medicii din reteaua de medicina scolara au fost instruiti pentru supravegherea epidemiologica zilnica a elevilor.
Amenda pentru Vanghelie
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a declarat ca toate autoritatile sectoarelor din Bucuresti au luat masurile ce se impun in caz de gripa aviara, cu exceptia Sectorului 5. El a precizat ca primarul Marian Vanghelie va fi amendat pentru ca nu a constituit Comitetul Antiepizootic la nivel de sector. Primarul general a indemnat la calm populatia Capitalei, asigurandu-i pe locuitorii orasului ca riscurile extinderii catre Bucuresti a focarului de gripa aviara descoperit in satul Pruni sunt extrem de reduse. Edilul Capitalei a precizat ca autoritatile bucurestene sunt in alerta, luandu-se "masuri specifice" de prevenire a raspandirii virusului. "S-au intensificat controalele in localitatile periferice Bucurestiului. Specialistii m-au asigurat ca in Bucuresti au fost luate toate masurile pentru a preveni aparitia unui potential focar. Cat privesc masurile... E mult mai usor sa izolezi localitatea Magurele decat sa izolezi Bucurestiul", a mai spus Videanu.
Sfaturi pentru populatie
Populatia trebuie sa stie ca este necesara spalarea cu apa si sapun a mainilor dupa contactul cu pasari; evitarea contactului direct, fara echipament de protectie, cu pasari moarte; anuntarea imediata si solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificare a celor vii contacte; interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasarile infectate/moarte precum si a oualelor de la pasarile infectate; evitarea contactului cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectiile pasarilor; evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie, stare febrila, si solicitarea unui consult medical.
In aceasta perioada medicii recomanda prezentarea la cabinetul medical sau solicitarea ambulantei in cazul aparitiei simptomelor specifice gripei, in special tuse, dificultate in respiratie si la inghitire, febra foarte mare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.