Apropiata intrare a Romaniei in Uniunea Europeana, ca si neincetatele crize generate de jocul politic al presedintelui Traian Basescu au declansat ample miscari tectonice in interiorul clasei politice. Ramane deschisa intrebarea cum se vor aseza apel
Apropiata intrare a Romaniei in Uniunea Europeana, ca si neincetatele crize generate de jocul politic al presedintelui Traian Basescu au declansat ample miscari tectonice in interiorul clasei politice. Ramane deschisa intrebarea cum se vor aseza apele in interiorul principalelor forte politice, pana cand vom sti ce se intampla cu cel mai mare partid din Romania, PSD. Ceea ce nu inseamna ca, inca de pe acum, nu putem observa cum partidul-stat are tendinta de a se recrea in oglinda. Ceea ce a fost, pana mai ieri alaltaieri PSD, poate fi, incepand de maine, partidul prezidential. Voi incerca sa descifrez semnificatia unor fenomene si procese care converg catre teza expusa mai sus.
Atunci cand Adrian Nastase a fost atacat din exteriorul PSD - tentativa Aliantei de a-l debarca de la conducerea Camerei Deputatilor si, apoi, uriasa presiune penala exercitata impotriva sa, in cadrul careia perchezitia este doar un episod mai spectaculos - partidul ,inca al sau - s-a unit pentru a-l apara. Si a reusit cu brio. Cand am semnalat ca adevaratul pericol pentru Nastase nu este atunci cand are probleme in afara PSD, ci cand ele se nasc in interior, nu am gresit. Pentru ca o miscare interna, bine organizata, aparent surprinzatoare, este cea care l-a doborat. In acest moment, Nastase nu mai poate, cel putin pentru o vreme, rivaliza cu celelalte centre de putere din partid. Pe pozitii au ramas Mircea Geoana, Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu si grupul de la Cluj, in frunte cu Ioan Rus. Pentru ca batalia din PSD sa fie transata in aceasta primavara, dupa cum aratau, in mod explicit, analizele noastre de la sfarsitul anului precedent, este necesar sa mai cada capete. In final, vom avea un PSD mai mic, dar gata de a se relansa pe scena politica. Un PSD care va fi pierdut un adaus pe cat de artificial, pe atat de masiv de primari, consilieri si chiar parlamentari, adjudecati sub presiune sau, pur si simplu, prin exercitarea unei forte de atractie in perioada cat se afla la putere si se transforma voios in partid-stat. Dar si un PSD in care cei care astazi si maine sunt pusi la index vor rupe, cu certitudine, halci mai mici sau mai mari. Si, in fine, un PSD in care lupta pentru putere va mai face, in perioada urmatoare, cateva spectaculoase victime.
Ei bine, noul PSD, in care presedintele succesor, Geoana sau altcineva, va avea grija sa-i mature pe toti adversarii lui Traian Basescu, va putea sa se lipeasca de Partidul Democrat. Chiar inghitindu-l, la nevoie. Pregatirile in acest sens par a se intensifica. Pentru a-si construi un vehicul electoral pentru viitoarele alegeri, Basescu nu mai are de ales, in conditiile in care PNL i-a intors spatele. Se va intoarce la nava mama. La vechiul FSN, modernizat, cosmetizat si transformat din inamic in amic. Daca nu procedeaza astfel, e pierdut, pentru ca PD nu mai are, efectiv, resurse interne de crestere si, mai mult, in apropierea alegerilor poate intra in panica, devenind nesupus. O alianta PD-PSD ar putea intensifica - evident, cu sprijinul Justitiei cu epoleti si al Ministerului Internelor si Administratiei Publice - fenomenul de racolare, in plan central si local, a alesilor neamului. Inainte de alegeri, s-ar putea sa avem un nou partid stat, care va fi cel prezidential.
Evident, nici Traian Basescu, nici PD si, cu atat mai putin, noul PSD nu se vor rataci in hatisuri ideologice. Si nici nu se vor impotmoli in impedimente de natura morala ori etica. Decizia PD de a parasi Internationala Socialista, autodefinindu-se, peste noapte, drept partid popular - fara a modifica statutul, programul, sloganul, imnul, denumirea ori trandafirul - a fost luata din gelozie. Pentru ca acolo fusese instalat pe jiltul de onoare PSD. Si nicidecum agitatul partidulet PD. Dar intr-o eventuala fuziune cu PSD, PD se poate intoarce linistit unde a scuipat. Eliminandu-si, pe rand, rivalii din PSD, prin utilizarea cu maiestrie a baghetei magice de la Cotroceni, Basescu va ramane, pur si simplu, singurul candidat al stangii cu sanse reale pentru castigarea unui nou mandat. Si, intre timp, chiar daca nu acum noul PSD va reveni la Palatul Victoria, fiindca exista un interval de un an dupa parlamentare, presedintele va sti sa-si impinga propriul partid la guvernare, in scopul pregatirii convenabile a alegerilor pentru Cotroceni din 2009.
Si iata de ce am facut si imi mentin afirmatia ca ceea ce poate urma, indiferent de finalul luptei pentru putere din PSD, este un nou partid-stat. In oglinda cu cel care a fost. Si cu alt mot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.