Sute de mii de tineri au protestat, sambata seara, la Paris si in mai multe orase ale Frantei impotriva controversatului contract de munca pentru tineri (Contractul Primei Angajari), in incercarea de a-l convinge pe premierul Dominique de Villepin sa
Sute de mii de tineri au protestat, sambata seara, la Paris si in mai multe orase ale Frantei impotriva controversatului contract de munca pentru tineri (Contractul Primei Angajari), in incercarea de a-l convinge pe premierul Dominique de Villepin sa se conformeze revendicarilor lor, informeaza Mediafax. In urma confruntarilor iscate la Paris intre politie si grupurile de tineri, cel putin 24 persoane, printre care sase politisti, au fost ranite, iar peste 160 de manifestanti au fost arestati. Confruntarile s-au inregistrat langa marea piata a Natiunii, unde grupurile de tineri au aruncat diverse proiectile spre politisti, care au folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a dipersa protestatarii. Sindicatele, opozitia de stanga si miscarile liceenilor si studentilor considera ca CPA intruchipeaza instabilitatea care planeaza asupra tinerilor. Obiectivul organizatorilor, care au estimat ca la proteste au luat parte un milion de oameni, a fost acela de a reuni mai multe persoane decat la 7 martie, cand un numar de 400.000 pana la un milion de manifestanti au protestat fata de CPE, si sa obtina astfel retragerea acestei legi, potrivit caruia tinerii cu varste sub 26 de ani pot fi concediati de angajatori fara justificare, in primii doi ani de munca. Situatia ramane cu atat mai tensionata cu cat, in ultimele zile, s-au multiplicat in presa comparatiile cu revolta studenteasca din mai 1968 Presedintele francez, Jacques Chirac, a facut apel, vineri, la calm si a cerut partilor sa deschida "cat mai repede" un dialog pentru a iesi din impas. Sindicatele, studentii si liceenii refuza insa orice discutii inaintea retragerii CPE si au avertizat ca, daca nu vor fi ascultati, vor trece la actiuni mai drastice, lasand astfel sa planeze amenintarea unei greve generale, probabil dupa 27 martie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.