Ioan Rus, presedintele PSD Alba, a solicitat ieri, public, demiterea vicepremierului Marko Bela si a altor ministri ai cabinetului care-i impartasesc convingerile, "pe motiv ca actioneaza impotriva intereselor fundamentale ale statului roman". Rus a
Ioan Rus, presedintele PSD Alba, a solicitat ieri, public, demiterea vicepremierului Marko Bela si a altor ministri ai cabinetului care-i impartasesc convingerile, "pe motiv ca actioneaza impotriva intereselor fundamentale ale statului roman". Rus a sustinut ca declaratiile facute de Marko in cadrul adunarii maghiarimii din Targu Secuiesc contravin prevederilor Constitutiei si ca au fost tot atat de radicale ca cele ale lui Lazslo Tokes sau Csapo Jozsef. "Domnul Marko Bela, cu un tupeu iesit din comun, avertizeaza functionarii publici romani din localitatile cu populatie majoritar maghiara sa invete limba maghiara. Ca vicepremier in Guvernul Romaniei cred ca ar fi trebuit sa-i indemne si pe etnicii maghiari si secui din Transilvania sa invete si sa se exprime corect in limba oficiala a statului in care traiesc si isi castiga painea cea de toate zilele: limba romana!", a declarat Ioan Rus, citat de Mediafax. El a considerat regretabil ca nici unul dintre reprezentantii Aliantei DA, "nici chiar presedintele Traian Basescu, nu au luat atitudine publica de dezavuare a declaratiilor lui Marko si ale altor extremisti maghiari".
Verestoy il ataca pe Basescu
Pe de alta parte, senatorul UDMR, Verestoy Attila, a declarat saptamana trecuta ca Traian Basescu legitimeaza o "alternativa falsa la UDMR", prin vizita facuta la Odorhei presedintelui Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szaz Jeno. In acest sens, el a avertizat ca UDMR trebuie restructurat si ca este nevoie de munca sustinuta la nivel local, pentru mentinerea Uniunii in preferintele comunitatii maghiare. In caz contrar, "s-ar putea ca la viitoarele alegeri, tot al patrulea, al cincilea maghiar sa voteze acest bloc (UCM, n.r.)", a spus Verestoy.
Iluzia spulberata
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ca alternativa la UDMR este proasta si ca vizeaza divizarea maghiarimii. "Dupa 15 martie, trebuie sa va spun ca s-a daramat o iluzie in mine, pentru ca am crezut ca aceia din alternativa politica la UDMR au alte unelte si de aceea incearca sa obtina ceva in afara UDMR. Am constatat ca exista o alternativa, dar in sensul prost al cuvantului, o alternativa care urmareste divizarea maghiarimii, dupa principiul Divide et impera", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax . Presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, a declarat, sambata, ca exista zilnic "isterii antimaghiare, inclusiv la nivelul Coalitiei". El a atras atentia ca autonomia ar putea "cadea prada" acestui pericol cotidian si ca in Mures ii este foarte greu sa stea la aceeasi masa cu persoane care in ultimii doi - trei ani au injurat UDMR ca mari nationalisti. (R. P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.