In urma cu aproximativ patru ani, masina (o Skoda veche) unui bucurestean, parcata in fata blocului, a fost incendiata din cauza unei alte persoane care a manevrat gresit niste bidoane cu benzina.
Dupa ce s-a adresat politiei si Parchetului, pe
In urma cu aproximativ patru ani, masina (o Skoda veche) unui bucurestean, parcata in fata blocului, a fost incendiata din cauza unei alte persoane care a manevrat gresit niste bidoane cu benzina.
Dupa ce s-a adresat politiei si Parchetului, pentru tragerea la raspundere penala si civila a vinovatului, Ioan Mirea a constat ca plangerile sale au fost musamalizate si ca, dupa aproape patru ani de la incendiu, se afla intr-o situatie de-a dreptul fenomenala intr-un stat de drept, simptomatic pentru ce inseamna aplicarea legii de catre politisti, procurori, judecatori si functionari administrativi corupti sau incompetenti.
In timp ce persoana care se face vinovata de pornirea incendiului a primit Neinceperea Urmaririi Penale, autoturismul lui Mirea a fost indisponibilizat de organele de ancheta, ca un corp delict in conservare.
Mai mult, Primaria Sectorului 2 considera autoturismul cu pricina ca fiind abandonat, desi prorietarul isi plateste impozitul legal anual. Aceeasi functionari ai Primariei au impus mutarea masinii, considerata ca abandonata pe un spatiu public (cu riscul amendarii pentru zilele de intarziere, in caz de nerespectare a notificarii). Si mai aberant, daca Mirea ar executa dispozitia Primariei, ar incalca rezolutia Parchetului de sector, care interzice, si dupa aproape 4 ani de ancheta musamalizata, atingerea masinii incendiate considerata "corp delict in lucrarea penala nr.863.466/2002".
Somatii aberante de la Primarie
In tot acest timp, scurs in defavoarea victimei, cel vinovat de producerea incendierii autorturismului Skoda 120l, a reusit sa scape de orice raspundere delictuala civila si penala. Pentru ca in 2005, procurorul care se ocupa de caz, Ana Maria Edu, a pus rezolutia NUP pe dosar. "In ce fel de stat de drept traim?", se intreaba, cu disperare, Ioan Mirea un om nevinovat, in locul caruia se poate afla orice cetatean roman, contribuabil la bugetul unei Politii si Justitii care nu functioneaza normal nici acum in prag de integrare. Primele investigatii ale reporterilor ZIUA arata ca faptuitorul protejat de Sectia 9 Politie Bucuresti si de Parchetul Sector 2 ar fi un angajat al unei firme de service auto care ofera prestari tehnice unor SPP-isti. In fotografii se observa gradul de avariere al autoturismului Skoda cu numarul de inmatriculare B-24-VCZ. De asemenea, se poate observa si afisul judiciar ce poarta inscriptia "corp delict din lucrarea penala nr.863.466/2002".
Lupta victimei cu politistii si procurorii care refuza sa-si faca datoria este complicata de somatia primariei care a cerut ridicarea si transportarea la fier vechi a restului de masina arsa. "Daca as accepta acest lucru, s-ar instraina o proprietate privata ocrotia de Constitutie si, in plus, s-ar distruge principalul corp delict care urmeaza a fi expertizat in scopul lamuririi tuturor aspectelor civile si penale din acest dosar", a aratat Ion Mirea in sesizarea trimisa chiar primarului de sector. Cetateanul nevinovat Ioan Mirea este amenintat cu amenzi contraventionale de 10-20 milioane de lei pentru nerespectarea fiecarei somatii a primariei.
Martori neaudiati, faptuitor favorizat
Probele depuse la dosarul penal si cel civil (nr.47745/2005, pe rol la TMB) sunt incontestabile. Exista si martori care au confirmat faptul ca soferul unei Dacia papuc (B-01-FKW) a manevrat benzina, in bidoane de plastic, in apropierea Skodei lui Mirea. Masina se afla intr-o parcare alaturi de alte 80 de autoturisme in zona din fata blocului unde locuieste familia Mirea. Pagubitul a reusit sa adune si el probe de la locul faptei (resturi din bidoanele cu benzina). "Am atras atentia, in nenumarate plangeri, ca organele de politie si cele ale brigazii de pompieri nu au consemnat real faptele" (este vorba de faptele ce dovedesc aprinderea combustibulului, prin foc deschis, cand s-a manevrat benzina din bidoane). "Vreau sa sublienez, pentru opinia publica, faptul ca numai un noroc a facut ca acest banal eveniment sa nu se transforme intr-un alt eveniment mai grav, de genul celui de la Mihailesti", declara Ioan Mirea, alarmat si de faptul ca organele judiciare nu au dispus realizarea unei expertize, imediat dupa eveniment.
Victima Mirea detine acum si proba aranjarii anchetei penale de catre Politie si Parchet: "In decembrie 2002, am sesizat Parchetul Sector 2 si Corpul de Control al MAI ca ancheta trena si ca exitau martori indicati de mine, dar neaudiati, care vazusera cum soferul Daciei, in timp ce manevra periculos benzina din bidoane, si-a aprins o tigara, a aruncat chibritul pe jos, fapt ce a produs o explozie si incendiul care a fost stins cu greu de catre pompieri". Politia mai este acuzata ca nu a procedat corect nici la evaluarea pagubelor, ceea ce l-a favorizat iarasi pe faptuitor.
Fortat de aceste imprejurari ale coruptiei judiciare, Mirea se gandeste la formularea unor plangeri penale si impotriva acelor politisti si procurori care nu au vrut sa constate ca soferul Daciei a manevrat neglijent surse de foc intre bidoane descoperite cu benzina, fapt ce atrage raspunderea delictuala civila si penala.
Drama lui Mirea este simptomatica pentru coruptia endemica din politie si Parchete. PLangerea impotriva rezolutiei NUP se solutioneaza in prezent de catre instanta Tribunalului Bucuresti. Solutia TMB poate fi atacata de Ion Mirea la CEDO.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.