Am luat act, cu surprindere si ingrijorare, de declaratiile iresponsabile si amenintatoare facute la Targu Secuiesc de liderul UDMR, cu prilejul zilei maghiarilor de pretutindeni. Ignorand calitatea sa de vicepremier, Marko Bela a inlocuit apelurile
Am luat act, cu surprindere si ingrijorare, de declaratiile iresponsabile si amenintatoare facute la Targu Secuiesc de liderul UDMR, cu prilejul zilei maghiarilor de pretutindeni. Ignorand calitatea sa de vicepremier, Marko Bela a inlocuit apelurile la calm si moderatie adresate reprezentantilor Consiliului National Secuiesc, inainte de 15 martie, cu un mesaj ultra-nationalist, de natura sa arunce in aer buna convietuire dintre romani si maghiari din asa-zisul tinut secuiesc. Prin mesajul transmis de ziua maghiarilor, liderul Uniunii a facut deliberat si constient o serie de greseli de neiertat pentru intreaga societate romaneasca. Bela s-a dezis de apelul initial la organizarea linistita a manifestarilor de la 15 martie, lansandu-se total nejustificat in atacuri la adresa romanilor si la indemnuri extrem de transparente pro-autonomie. Drept urmare, solicit public domnului Marko Bela sa explice sensul expresiei - indemn lansate la Targu Secuiesc pentru autonomia secuilor. Vicepremierul Marko trebuie sa faca lumina in aceasta privinta, pentru a nu exista indoieli si a risipi semnele de intrebare pe care si le pun acum atat romanii de rand, cat si societatea civila si clasa politica, inclusiv in interiorul Coalitiei de guvernamant din care Uniunea face parte, sa prezinte in mod explicit romanilor, care sunt <<mijloacele politice>> ce vor fi folosite de Uniune pentru declararea autonomiei tinutului secuiesc. Afirmatia liderului UDMR, potrivit careia, functionarii care lucreaza in institutiile publice din tinutul secuiesc trebuie sa vorbeasca limba maghiara, iar romanii care nu o cunosc trebuie sa o invete, in ciuda faptului ca titlul I, articolul 13 din Constitutia Romaniei, legifereaza ca "in Romania, limba oficiala este limba romana", este deplasata si total anti-constitutionala. Prin declaratiile sale extremiste, presedintele UDMR a demonstrat nu numai ca nu cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei, dar nici nu are vreo intentie de a o respecta. Il invitam cu tot respectul pe presedintele Marko Bela sa reflecteze asupra declaratiilor pe care le-a facut la Targu Secuiesc si sa dea explicatiile de rigoare In caz contrar, nu are decat sansa unei demisii de onoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.