ZIUA a dezvaluit, dupa cum se stie, in exclusivitate tranzactiile dubioase incheiate de vicepremierul rapidist George Copos si Compania Nationala Loteria Romana, in urma acestor anchete Departamentul National Anticoruptie deschizand un dosar penal. Z
ZIUA a dezvaluit, dupa cum se stie, in exclusivitate tranzactiile dubioase incheiate de vicepremierul rapidist George Copos si Compania Nationala Loteria Romana, in urma acestor anchete Departamentul National Anticoruptie deschizand un dosar penal. Ziarul nostru a aratat cat se poate de clar legaturile dintre Nicolae Cristea, fostul sef al Loteriei, si conservatorul penal. In numarul de astazi, Departamentul de Investigatii ZIUA, impreuna cu reporterii de investigatii ai ziarului online www.dezvaluiri.ro va prezinta noi amanunte senzationale despre afacerile ex-boss-ului de la Loterie. Afaceri facute intr-un mod specific lui Cristea. Prin interpusi. In acest caz, familie.
Penalul Copos, model pentru nepot
Este vorba despre afaceri derulate de Nicolae Cristea la Medgidia, localitatea natala a acestuia, prin nepotul sau, Alexandru Vaja. Afacerile acestuia au inceput sa se dezvolte intr-un mod cat se poate de dubios incepand cu anul 2000. Mai intai, Alexandru Vaja si-a deschis, la intrarea in orasul Medgidia, depozitul comercial "San Geo", cu vanzari in regim de en-gros. Nepotul complicelui lui George Copos nu s-a oprit insa aici. Urmatorul pas a fost incheierea unor tranzactii chiar cu Loteria condusa de unchiul sau. Dupa modelul vicepremierului utecist, Vaja a vandut Loteriei mai multe spatii comerciale din acelasi oras. Printre acestea s-au numarat un magazin alimentar, dar si un spatiu aflat chiar in curtea casei parintilor sai.
Fermierul Vaja
O alta afacere in care este implicat pana in gat nepotul invinuitului aflat ani buni in fruntea Loteriei si care se anunta a fi extrem de profitabila priveste o ferma din localitatea Seimeni. Ea a apartinut societatii Vifrucer Cernavoda, pana in luna septembrie 2001, cand aceasta a intrat in lichidare judiciara. La acea data, un judecator sindic a numit ca lichidator judiciar firma "Fair & Full Consulting" SRL Constanta, aflata in proprietatea sotilor Fanica si Florin Constantin. Care s-au pus pe treaba. Initial, acestia au inchiriat sediul administrativ, sase hectare de teren agricol, doua grajduri, un atelier mecanic, un fanar si un siloz de nutreturi furajere unui anume Marian Iordache. Totul pentru suma de patru milioane de lei vechi pe luna. Apoi, "Fair & Full" i-a vandut, la inceputul lui 2002, prin licitatie, aceluiasi Iordache, mai multe utilaje functionale. Nimic anormal pana acum. Lucrurile s-au schimbat insa in august 2002. Cand lichidatorul judiciar a impartit ferma de la Seimeni in doua loturi inegale, organizand apoi pentru ele o asa-zisa licitatie. Marian Iordache a depus o oferta de 5000 de dolari pentru unul dintre loturi, format din sediul administrativ si doua hectare de teren cu solarii. Cea mai mare oferta. Care insa a fost respinsa de catre sotii Constantin. "Fair & Full" a preferat sa incheie, in data de 10 octombrie 2002, un contract de vanzare-cumparare cu un anume Gheorghe Papadopol, pentru un pret mult mai mic. 1500 de dolari. Cel de-al doilea lot a fost vandut, doar o saptamana mai tarziu, lui Mihai Adam pentru 10.000 de dolari. Asta in conditiile in care Marian Iordache facuse o oferta de 20.000 de dolari pentru ambele loturi.
Totul a fost facut asa cum trebuia sa se faca. Totul are o logica. Asa cum vom arata in continuare. In acest sens, Gheorghe Papadopol este sotul unei foste judecatoare de la Curtea de Apel Constanta, Alexandra Stamate. Aceasta s-a retras la scurt timp dupa incheierea tranzactiilor din magistratura devenind avocat in cadrul Baroului Bucuresti. Iar printre clientii sai a aparut si firma "Fair & Full". Adica ce-i care ii vandusera lotul de la ferma din Seimeni sotului ei.
Si Mihai Adam are o poveste interesanta. Acesta este fratele lui Panait Trantu. Un personaj care, aproximativ in aceeasi perioada in care Adam a cumparat lotul de la Seimeni, a achizitionat de la Vifrucer o crama si o suprafata viticola, la fel pentru un pret jenant. La fel de interesant este ca Trantu exploateaza crama si via preluate de la Vifrucer prin intermediul firmei Vinex Murfatlar SRL, calitate in care intretine din umbra scandalul de la Fruvimed Medgidia, o alta societate intrata sub influenta Fanicai Constantin.
Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Atat Papadopol, cat si Adam au vandut mai departe ferma de la Seimeni. Cui? Societatii "San Geo", administrata chiar de catre nepotul fostului sef al Loteriei. Alexandru Vaja. Cum era "normal" pretul dat de catre Vaja pentru ferma a fost unul mult mai mic decat cel platit de Papadopol si Adam.
Jean Valvis si fondurile europene
Cert este ca ferma a ajuns in mainile lui Vaja. Care a inceput sa o renoveze si sa dea impresia ca o pune pe picioare. Motivul? Logic, unul de ordin economic. Mai exact, potrivit unor surse din randul oamenilor de afaceri din Medgidia si Cernavoda, planul lui Alexandru Vaja este strans legat de vicepremierul cofetar George Copos si oamenii acestuia. Ferma ar urma sa fie achizitionata de catre societatea "La Dorna", condusa de Jean Valvis, apropiat al invinuitului Copos si asociat al acestuia la clubul de fotbal Rapid. Practic, tinta este reprezentata de fondurile SAPARD. Iar pentru acest lucru este nevoie de Jean Valvis. Asta pentru ca, dupa cum se stie, "La Dorna" este una dintre cele mai mari beneficiare de fonduri europene. Exista si exemple in acest sens. Cum ar fi fabrica de lactate din localitatea constanteana Mihail Kogalniceanu. Pe care "La Dorna" a achizitionat-o si pentru a carei renovare au primit fonduri europene in valoare de un milion de euro.
Peste tot, acelasi nepot
Interesanta este, la randul ei, si relatia dintre nepotul lui Nicolae Cristea si avocatul firmei "Fair & Full Consulting". Acea Alexandra Stamate. Adica sotia lui Gheorghe Papadopol. Cel de la care a cumparat Alexandru Vaja o parte din ferma de la Seimeni. Astfel, Stamate a incheiat in 2002 un contract de inchiriere cu Primaria din Seimeni pentru un imobil in care si-a cazat soacra. Casa a fost renovata de catre fosta judecatoare, care apoi si-a exprimat intentia de a o cumpara, din valoarea imobilului urmand sa se scada investitia facuta. Acest lucru a fost luat in discutie de catre Consiliul Local din Seimeni. Unde cauza Alexandrei Stamate a fost sustinuta chiar de catre Alexandru Vaja. Desi acesta, cel putin la prima vedere, nu avea nici o legatura cu aceasta tranzactie. Afacerea a fost insa refuzata de Primarie.
Nepotul lui Nicolae Cristea nu a fost prea afectat si si-a vazut linistit de treaba. Dupa ce a sprijinit din "suflet" candidatura primarului Blaj, el a cumparat 400 de hectare de teren agricol in Seimeni. Interesant este ca zece dintre acestea au fost achizitionate chiar de la Alexandra Stamate. Care le obtinuse, ajutata de autoritatile locale, in urma unui schimb de terenuri.
Viza pentru Vaja
Trebuie mentionat ca in acest moment, conform unor surse, Alexandru Vaja se afla plecat in Statele Unite ale Americii. Si nu se stie cand se va intoarce. Imediat dupa declansarea intregului scandal de la Loterie, care s-a soldat cu inlaturarea lui Cristea si deschiderea unor dosare penale pe numele acestuia, dar si pe cel al vicepremierului de sub Podul Grant, Vaja a obtinut viza de SUA pentru zece ani. Si dus a fost. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.