Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) avertizeaza ca, in ciuda traditiilor comunitatilor rome, casatoria copiilor este interzisa atat de legislatia din Romania, cat si de legislatia internationala. Astfel, ANPDC a sesiz
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) avertizeaza ca, in ciuda traditiilor comunitatilor rome, casatoria copiilor este interzisa atat de legislatia din Romania, cat si de legislatia internationala. Astfel, ANPDC a sesizat politia in cazurile mai multor familii de tigani care au fost casatoriti de parinti inainte de varsta legala. Recent, nuntile a 9 cupluri de copii din localitatea Ramnicelu, judetul Buzau, au alertat autoritatile. "Practica acestor aliante intre familiile instarite de romi nu este noua, ci face parte din traditiile etniei rome. ANPDC avertizeaza ca legislatia romaneasca si cea europeana interzic astfel de practici, care incalca drepturile copiilor la libertate de opinie, la viata intima si privata", precizeaza reprezentantii ANPDC. Bogdan Panait, presedintele institutiei, a precizat ca "sunt casatoriti copii la varste foarte fragede, 9-10 ani. Chiar in ultima vreme au fost inregistrate doua casatorii, fetitele aveau in jur de 9 ani. Copiii - fetitele - se muta in casa viitorilor soti. Aceasta intelegere intre parintii copiilor are ca finalitate introducerea fetei in familia baiatului; fata va fi astfel ingrijita si crescuta de viitoarea soacra, in conceptia tiganeasca aceasta practica reduce riscul unor neintelegeri ulterioare intre nora si soacra. De asemenea, familia baiatului preia responsabilitatea asigurarii conditiilor bune de viata si educatie ale fetei. Aceste mezaliante au ca scop conservarea averilor familiilor in cadrul comunitatii. Dincolo de aceste traditii, legea spune ca, in orice actiune sau decizie care priveste copilul, primeaza interesul superior al acestuia". In aceste cazuri, in care se incalca grav drepturile copilului, familiile sunt monitorizate de Politie si de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului. De altfel s-au intocmit deja 4 dosare penale. Panait a precizat ca este vorba si de dosare privind decaderea din drepturile parintesti. "Copiii pot fi luati de la socri si dusi, luand o masura de protectie, chiar si intr-un centru de plasament sau la un asistent maternal. Atat timp cat familia nu le poate asigura buna crestere si dezvoltare, pe de-o parte, pe de alta parte asistentul maternal nu este o masura definitiva, este o masura provizorie, in timpul acesta se face consiliere cu parintii", a mai spus Panait.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.