Autoritatile romane si spaniole au depistat aproape trei sute de persoane care faceau parte din "Clanul Tanase", care se ocupau cu traficul de persoane si de minori, clonarea de instrumente de plata electronice, trafic de stupefiante, falsificarea de
Autoritatile romane si spaniole au depistat aproape trei sute de persoane care faceau parte din "Clanul Tanase", care se ocupau cu traficul de persoane si de minori, clonarea de instrumente de plata electronice, trafic de stupefiante, falsificarea de documente, jafuri cu violenta. De asemenea, a fost prins si un apropiat al lui Ioan Clamparu. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, operatiunea autoritatilor spaniole a fost realizata in comun cu Ministerul Administratiei si Internelor din Romania, cooperarea constand atat in schimbul de date si informatii, cat si in participarea efectiva a atasatilor de afaceri interne ai MAI in Spania si a ofiterilor Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate.
Operatiunea "Braila"
Actiunea, cu numele de cod "Braila", s-a desfasurat in perioada 25 ianuarie -16 martie, pe cuprinsul intregului Regat al Spaniei, precum si in mai multe judete din Romania - Iasi, Braila, Constanta, Neamt, Vaslui - avand drept scop depistarea persoanelor care faceau parte din "Clanul Tanase". Membrii gruparii se ocupau, in principal, de racolarea pe teritoriul Romaniei a mai multor tinere, aducerea lor in Spania si exploatarea sexuala a acestora, precum si cu contrafacerea si utilizarea frauduloasa a cartilor de credit. Totodata, gruparea era implicata si in traficul de droguri de mare risc si in comiterea de infractiuni cu violenta, prin folosirea de arme de foc pentru de intimidarea victimelor. Anchetatorii au facut 51 de perchezitii domiciliare, fiind descoperite si ridicate mijloace de falsificare de carti de credit, 900 de carti de credit falsificate, documente de identitate contrafacute, autoturisme de lux, bijuterii din aur, placute de inmatriculare auto false, droguri, instrumente utilizate la comiterea de spargeri, arme albe, bunuri provenite din savarsirea de infractiuni, precum si suma de 33.500 euro.
Sute de arestari
In urma acestei operatiuni, au fost arestati 283 de romani, impotriva a 209 dintre acestia fiind administrate probe. De asemenea, in timpul operatiunii, au fost identificati 74 de romani care se aflau ilegal pe teritoriul Spaniei. Potrivit IGP, au fost arestati mai multi lideri care actionau in Spania, intre care Cosmos T., apropiat al lui Ion Clamparu- urmarit international pentru savarsirea aceluiasi gen de infractiuni, si Ionescu I. , zis "Talanu". In Romania, politistii i-au retinut pe Valter P. (fost Tanase), Robert A. (fost Tanase, zis "Francezu"), Claudia N. (zisa "Vali"), Florin Catalin D., Eugen T. (zis "Gelu"), toti din Iasi, si pe Decebal B., din Constanta. In urma activitatilor infractionale, membrii "Clanului Tanasei au achizitionat mai multe vile in Iasi, Constanta si Braila, numeroase autoturisme de lux, precum si cantitati importante de bijuterii din aur. La perchezitii au fost ridicate bijuterii din aur in greutate de aproximativ 3,5 kilograme, diverse sabii si pumnale, o arma cu aer comprimat cu munitia aferenta, un pistol cu gaze, diverse documente de proprietate, de transfer bancar si de identitate.
Sase ani de ilegalitati
"Clanul Tanase" s-a constituit, incepand cu 2003, in zona de est a Romaniei, specificul acestei grupari constand in organizarea deosebita, dupa o ierarhie strict determinata, fiecare membru avand sarcini precise, precum si in caracterul transfrontalier al activitatilor infractionale. Membrii retelei actionau atat in Romania, unde victimele infractiunilor de trafic de persoane erau racolate din judetele Constanta, Bacau, Neamt, Maramures si Vaslui, cat si in Spania, unde tinerele traficate erau obligate sa se prostitueze in diferite baruri si discoteci din orasele Madrid si Malaga. In Romania, reteaua era coordonata de Valter P. (fost Tanase) iar in Spania de Ionescu I., care controla toata activitatea infractionala din inchisoarea Valdemoro, banii obtinuti fraudulos urmand sa fie folositi pentru eliberarea sa. Investigatiile au debutat in toamna anului 2005 si au continuat pe baza schimbului permanent de informatii dintre autoritatile romane si spaniole, iar in momentul in care au existat suficiente indicii cu privire la activitatile infractionale, s-a luat decizia declansarii simultane a actiunilor, pe teritoriile celor doua state.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.