Afaceri oneroase s-au facut si se vor face pe spatele industriei energiei din Romania, diversi oameni de afaceri din tara sau de aiurea si-au umplut buzunare din electricitate. Un articol aparut in cotidianul britanic "The Guardian" a facut publica o
Afaceri oneroase s-au facut si se vor face pe spatele industriei energiei din Romania, diversi oameni de afaceri din tara sau de aiurea si-au umplut buzunare din electricitate. Un articol aparut in cotidianul britanic "The Guardian" a facut publica o informatie care a scurtcircuitat piata: "o companie britanica din domeniul energiei este acuzata ca exploateaza tari sarace din Balcani si este investigata de catre Serious Fraud Office intr-un posibil caz de coruptie." Investigatia celor de la SFO a inclus perchezitii la sediul firmelor Energy Financing Team (EFT) si Growth Management Limited (GML). Aceste doua firme sunt legate intre ele prin faptul ca desfasoara afaceri in zona balcanica dar si fiindca EFT s-a desprins din GML, in urma cu cativa ani.
EFT este, de fapt, principala firma de intermediere in afacerile cu energie electrica in zona balcanica, avand contracte cu intreprinderile de stat ce gestioneaza energia in tari precum Romania, Grecia, Serbia sau Bosnia-Hertegovina, intermediind totodata si vanzarile pe aceasta piata, dintre ele.
Mita pentru curent
Investigatia SFO a demarat la initiativa Inaltului reprezentant al Natiunilor Unite in Bosnia, Lordul Ashdown. Potrivit "The Guardian", acesta a cerut efectuarea unor evaluari, audituri, care mentioneaza ca oficiali ai companiilor de electricitate ar fi primit mita ca sa incheie contracte avantajoase de schimburi de energie electrica cu firme private. Documente arata ca firma EFT este condusa de catre cetatenii sarbi Vuk Hamovic si Vojin Lazarevic impreuna cu britanicul James Gregor Nye. Lazarevic este un fost ministru in Guvernul din Muntenegru, James Nye este un expert financiar, specialist in managementul riscului, iar Vuk Hamovic este unul dintre mogulii energiei in Balcani, un om ce are contacte foarte bune in guvernele din fosta Iugoslavie, dar si in tara noastra.
De asemenea, potrivit anchetei, Vuk Hamovic si James Nye au facut parte, ca directori, pana in 2003, respectiv 2002 din firma britanica GML, societate vizata si ea de ancheta autoritatilor britanice.
Ambele firme sunt prezente si in afaceri pe teritoriul Romaniei unde au ca parteneri Statul sau diverse societati nationale. Intre aceste afaceri se numara si exportul de energie produsa de catre Hidroelectrica SA catre Grecia.
De asemenea, informeaza "The Guardian", pe data de 4 mai 2005, s-a infiintat in Romania firma Energy Financing Team Romania SRL. "Compania are ca actionar unic firma daneza EFT (Holdings) APS. Din documente furnizate de registrul companiilor din Danemarca rezulta ca persoanele implicate in EFT (Holdings) APS sunt: James Gregor David Nye, Svetislav Bulatovic si Bertil Bak Wogensen. Fondatorul aceleiasi firme este Vuk Hamovic."
Alt caz, la Rovinari si Turceni
Nu cu mult timp in urma s-a sesizat un alt caz de vanzare a energiei electrice la preturi foarte mici. Prefectura Gorj a solicitat Corpului de Control al primului-ministru sa verifice complexurile energetice Rovinari si Turceni, suspectate ca ar fi vandut unor firme private energie electrica la preturi foarte mici, adica 1.100 lei / kW, in conditiile in care pretul platit de populatie a fost de patru ori mai mare. Asupra acestui subiect, insa, vom reveni. (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.