Declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, referitoare la painea ungureasca de pe teritoriul romanesc, incalca flagrant prevederile Constitutiei tarii unde vicepremierul locuieste si care spune clar ca pe teritorul Romaniei limba oficiala este cea rom
Declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, referitoare la painea ungureasca de pe teritoriul romanesc, incalca flagrant prevederile Constitutiei tarii unde vicepremierul locuieste si care spune clar ca pe teritorul Romaniei limba oficiala este cea romana. Pe de alta parte, afirmatia lui Marko privind necesitatea ca functionarii aflati in Tinutul Secuiesc sa cunoasca limba maghiara este sustinuta de legea privind statutul functionarilor publici si cea privind statutul politistului. Aceste acte normative stipuleaza ca intr-o zona din Romania in care exista o populatie minoritara de peste 20%, functionarii care iau contact direct cu cetatenii si politistii sunt obligati sa cunoasca si limba etniei respective. In acelasi timp insa nu se justifica extremismul de conjunctura al lui Marko Bela, care le-a cerut aproape imperativ functionarilor romani sa cunosca limba maghiara, pentru ca mananca "painea noastra (n.r.-ungureasca)". Prefectul de Mures, Ciprian Minodor Dobre, a reactionat ieri la declaratiile liderului Uniunii, spunand ca nu stie vreo prevedere legala privind cunoasterea obligatorie a vreunei limbi in Tinutul Secuiesc. In schimb, presedintele Traian Basescu, aflat ieri la Odorheiu Secuiesc, a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Marko. Reamintim ca, in urma cu doua zile, la sarbatorirea zilei internationale a maghiarilor de la Odorheiu Secuiesc, liderul UDMR Marko Bela a spus ca functionarii care lucreaza in institutii publice in Tinutul Secuiesc trebuie sa vorbeasca limba maghiara, iar cei care nu o cunosc sa o invete. "Si politistul, si postasul, toti cei care mananca painea noastra", a adaugat cinic Marko. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.