Judecatoarea Veronica Dobozi, de la Sectia I penala a Curtii de Apel Bucuresti, este cautata de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a da explicatii in legatura cu o serie de atitudini nedemne de un magistrat. Inspectorii CSM au
Judecatoarea Veronica Dobozi, de la Sectia I penala a Curtii de Apel Bucuresti, este cautata de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a da explicatii in legatura cu o serie de atitudini nedemne de un magistrat. Inspectorii CSM au demarat o cercetare disciplinara impotriva judecatoarei Dobozi si nu stiu la ce adresa sa o citeze, deoarece aceasta, cu toate ca a promovat la Curtea de Apel Bucuresti in luna februarie a.c., n-a intrat nici o zi in instanta, intrucat a depus o cerere de concediu fara plata pentru o perioada de trei luni. Veronica Dobozi a luat aceasta decizie dupa ce a primit o bursa de studii si cercetare postuniversitara pentru "formarea de specialisti in vederea integrarii in UE", cu tema "cooperarea judiciara in materie penala". Iata asadar cine ajung sa fie "specialistii" care ne "integreaza" in UE. Spunem aceasta, intrucat Veronica Dobozi este in prezent cercetata penal pentru amenintarea cu moartea a colegei sale Clara Ciapa, judecator la Curtea de Apel Brasov. Pana acum cateva luni, Dobozi si Ciapa, colege la Tribunalul Mures, foarte bune prietene in viata particulara, fiind indragostite una de cealalta, colegii banuindu-le de relatie de lesbianism. Ambele au promovat examenele de judecatori la curtile de apel, astfel incat Ciapa a plecat la postul dobandit in Brasov. Despartirea de Clara a dereglat-o din toate punctele de vedere pe Dobozi. Cei care o cunosc, sustin ca Dobozi, in varsta de aproximativ 30 de ani, a facut o pasiune devastatoare pentru judecatoarea Ciapa, de care fusese nedespartita ani de zile, chiar si in concedii. Dragostea pentru colega plecata la Brasov a facut-o pe Dobozi sa treaca la acte necugetate.
Misteriosul avocat a declansat o furie morbida
Nu putine au fost telefoanele si drumurile facute la Brasov de Dobozi, dupa despartire. Ceva a intervenit in relatia celor doua, mai ales dupa ce Ciapa a fost vazuta in prezenta unui avocat local. Probabil ca Dobozi a fost refuzata si rugata sa inceteze cu unele din comportamentele sale deplasate. Cert este ca Dobozi a inceput sa-i trimita scrisori anonime lui Ciapa, cu mesaje scrise cu litere decupate din ziar: "Te sugrum", "Te omor joi", "Cum vrei sa te omor, cu cutitul sau cu toporul?", "Chiar daca ti-ai luat locuinta in Brasov nu vei scapa!", "Vezi cum judeci ca vei muri". Aceste mesaje anonime au ingrozit-o pe judecatoarea Ciapa, care s-a adresat procurorilor. In paralel cu scrisorile de amenintare, Ciapa primea si telefoane de acelasi tip, la care de multe ori nu vorbea nimeni, dar se auzea o respiratie grea. Pe fir a intrat Serviciul Roman de Informatii, care a pus telefoanele sub monitorizare si a dispus filaj in teren. Apelurile veneau de la diverse telefoane publice din Brasov, astfel incat o perioada Dobozi nu a intrat in cercul suspectilor. S-a depistat insa ca datele telefoanelor coincideau cu deplasarile acesteia de la Targu Mures la Brasov. Filajul in teren a permis depistarea cu certitudine (filmari video) a judecatoarei Dobozi ca fiind autoarea telefoanelor de intimidare.
Testamentul de pe masa
La 18 ianuarie 2006, intre cele doua a avut loc o discutie telefonica aprinsa. Dobozi i-a transmis colegei ei ca nu mai suporta despartirea si ca va pleca sa moara intr-o padure de langa Targu Mures, un loc binecunoscut de cele doua de care le legau amintiri. Speriata de hotararea colegei sale, Ciapa l-a alarmat pe seful Curtii de Apel Targu Mures si a solicitat deplasarea unui echipaj la Dobozi acasa pentru a preveni o tragedie. In jurul orelor 20.00, politistii au spart usa judecatoarei, intrucat la sonerie nu raspundea nimeni. Veronica Dobozi nu se afla in casa, dar pe masa din sufragere se afla un testament detaliat al acesteia, in care indica cui sa-i fie lasate dupa moarte cele doua apartamente si un teren, precum si restul de bunuri personale mergand pana la telefonul mobil. Motivele deciziei extreme nu erau insa explicate.
In casa, politistii au mai gasit si un flacon de Diazepam gol. Descoperirea i-a alarmat pe lucratori care, conform indiciilor oferite de judecatoarea Ciapa, au plecat in padurea de langa oras. Toata noaptea fortele de ordine au rascolit padurea de la un capat la altul, cu teama ca gerul napraznic de afara o va ucide pe judecatoare daca aceasta va adormi in zapada din cauza somniferelor. Anchetatorii au intrat in panica. Abia a doua zi, cu ajutorul tehnicii telefoniei mobile controlate de SRI, Dobozi a fost localizata de experti dupa semnalul emis de telefonul celular personal, intr-o alta padure, la trei kilometri de oras. La 11.00 dimineata, o patrula de politisti a gasit-o pe Veronica Dobozi, complet ametita, bananaind prin padure fara directie. Tocmai se trezise din zapada, unde dormise toata noaptea. In apropiere se zarea urma gropii facute in zapada. A fost dusa la spital, unde a fost declarata in stare perfecta. Nici macar nu racise. Anchetatorii au considerat un miracol acest fapt, in raport cu gerul de afara.
Unora prea multa carte le face rau
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Targu Mures au chemat-o la declaratii, in cadrul dosarului penal deschis pe faptele de amenintare la adresa judecatoarei Ciapa. Pusa in fata probelor imbatabile, Dobozi a marturisit ca pe fondul oboselii, al stresului examenelor si al durerii suferite dupa despartirea de colega ei: "Am vrut s-o sperii putin, sa vad cum reactioneaza". Dosarul penal a fost declinat la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Inaltei Curti, dupa ce s-a constatat promovarea lui Dobozi de la tribunal, la curtea de apel. Surse judiciare ne-au informat ca este posibil ca Veronica Dobozi sa fie supusa unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili daca a avut discernamant atunci cand si-a amenintat colega cu moartea.
Dan Petru, Procurorul General al Parchetului Curtii de Apel Targu Mures ne-a declarat ca, dupa parerea sa, cazul Dobozi ascunde o dereglare psihica evidenta. Aceasta apreciere ne-a fost impartasita si de alti magistrati care au cunoscut-o pe Dobozi (despre care se spune ca ar mai fi avut o pasiune mistuitoare in trecut pentru o alta colega). Cazul apare cu atat mai grav, cu cat, in pofida problemelor de multe ori vizibile ale magistratei, aceasta a ocupat o vreme si functia de expert la Institutul National al Magistraturii, unde ii pregatea pe alti magistrati.
Atat ancheta penala, cat si cea disciplinara, treneaza deocamdata, pentru ca Dobozi se afla in prezent la Strasbourg, la Facultatea de Drept, Stiinte Politice si de Gestiune, unde isi desfasoara specializarea pana la data de 31 mai 2006, ca urmare a promovarii unui concurs organizat de Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate din cadrul Ministerului Educatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.