Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se va reinscrie ca actionar la Biofarm cu 3,6 milioane de actiuni dupa ce privatizarea producatorului de medicamente a fost anulata in instanta printr-o decizie executorie, se arata intr-un comunica
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se va reinscrie ca actionar la Biofarm cu 3,6 milioane de actiuni dupa ce privatizarea producatorului de medicamente a fost anulata in instanta printr-o decizie executorie, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit Mediafax, insa, participatia AVAS reprezinta acum numai 1% din capitalul firmei. AVAS a cerut instantei anularea contractului de privatizare prin care fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) vindea firmei americane Shapiro Bancorp LLC, in iulie 1997, un numar de 3,6 milioane actiuni la Biofarm. La acea data, pachetul de actiuni reprezenta 40% din capitalul Biofarm, insa in prezent acelasi numar de titluri acopera doar 1% din valoarea totala a actiunilor companiei. Tribunalul Bucuresti a admis cererea AVAS si a obligat, la 27 februaie 2006, firma Shapiro Bancorp, denumita in prezent International Pharmaceutical Group LLC Nevada, sa achite penalitati in valoare de 24,8 milioane de dolari pentru nerespectarea obligatiilor de investitii asumate la privatizarea Biofarm, contravaloarea dividendelor la Biofarm incasate de fostul cumparator, cuantificate la 1 milion de lei si plata cheltuielilor de judecata. Firma americana va putea ataca la Curtea de Apel decizia instantei in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii si, ulterior, poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Reprezentantii AVAS sustin ca, potrivit contractului de privatizare, cumparatorul era obligat sa nu cesioneze actiunile cumparate fara sa informeze AVAS, astfel incat participatia firmei americane a fost si ramane restrictionata de la tranzactionare. Informatia contrazice, insa, datele prezentate de Biofarm, potrivit carora actiunile International Pharmaceutical Group la Biofarm "nu au fost si nu sunt restrictionate" de la tranzactionare. "Pana in prezent, cumparatorul nu a solicitat acordul AVAS privind vanzarea actiunilor cumparate de la Biofarm Bucuresti. Totodata, AVAS nu detine documente privind cesiunea acestor actiuni", sustine AVAS. Dupa aparitia informatiilor legate de anularea privatizarii, tranzactiile cu actiuni Biofarm au fost suspendate pentru sedintele de marti si miercuri de la Bursa de Valori Bucuresti. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.