Centrul de Training pentru Jurnalisti a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Craiova, o dezbatere cu tema "Presa independenta - presa responsabila", realizata in parteneriat cu Asociatia Sibiu 2007 si Asociatia Civic Media si finantata de A
Centrul de Training pentru Jurnalisti a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Craiova, o dezbatere cu tema "Presa independenta - presa responsabila", realizata in parteneriat cu Asociatia Sibiu 2007 si Asociatia Civic Media si finantata de Administratia SUA prin intermediul Ambasadei Americane la Bucuresti. Proiectul se adreseaza in primul rand jurnalistilor din presa locala si lanseaza o dezbatere pe marginea necesitatii respectarii unui cod de etica de catre jurnalisti. La dezbatere, mediata de jurnalistul Robert Turcescu, au participat gazetari din presa locala, care au afirmat ca este necesara implementarea unui Cod de Etica si constituirea unui organism legislativ pentru a reglementa derapajul deontologic si a oferi cateva repere care sa ghideze activitatea jurnalistica, repere a caror lipsa se resimte in activitatea lor zilnica. De asemenea, s-a constatat ca este necesara infiintarea unui forum real al jurnalistilor pentru a putea comunica despre problemele cu care se confrunta, precum si alcatuirea unei cazuistici cu exemple din presa romaneasca prin care sa monitorizeze incalcarea principiilor deontologice.
Concluzia jurnalistilor prezenti la dezbatere a fost aceea ca este nevoie de un cod deontologic, dar, in primul rand, sunt necesare dezbateri si dialog pe aceasta tema, iar jurnalistii trebuie sa se implice cu responsabilitate in viata cetatii si sa contribuie eficient la solutionarea problemelor nationale. Craiova a fost primul dintre cele cinci orase in care Centrul de Training pentru Jurnalisti organizeaza dezbateri pe tema necesitatii unui cod de etica al jurnalistului. In urmatoarele doua luni vor fi organizate reuniuni similare la Sibiu, Bacau, Focsani, Constanta, dezbaterile urmand a fi moderate de jurnalistii Christian Mititelu, Robert Turcescu, Cristian Turturica, Victor Roncea. Un aspect neplacut al conferintei de la Craiova l-a constituit intruziunea unora dintre sefii ziaristilor invitati la dezbatere. Acestia au interzis participarea mai multor jurnalisti importanti ai Craiovei sub pretextul ca ziarele lor apartin unor alte organizatii media. Ziaristii au fost solicitati, ca un studiu de caz, sa elucideze daca este vorba de presiuni exercitate din partea unor organizatii cu interese materiale sau de grup. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.