Desi in curs de definitivare, negocierile referitoare la amplasarea, pe teritoriul Bulgariei, a unor facilitati militare americane nu se anunta usoare in contextul in care Sofia nu intentioneaza sa cedeze in fata solicitarilor Washingtonului de a per
Desi in curs de definitivare, negocierile referitoare la amplasarea, pe teritoriul Bulgariei, a unor facilitati militare americane nu se anunta usoare in contextul in care Sofia nu intentioneaza sa cedeze in fata solicitarilor Washingtonului de a permite accesul nelimitat al SUA la bazele si echipamentele militare bulgare. Spre deosebire de Romania, care a consimtit sa raspunda tuturor conditiilor avansate de partea americana, Bulgaria incearca sa isi protejeze interesele nationale, a declarat presedintele Comisiei pentru Aparare a Parlamentului bulgar, Angel Naidenov, citat de Sofia News Agency. Negocierile bulgaro-americane, initiate in noiembrie 2005 si aflate la a patra runda, intampina dificultati deosebite in privinta conditiilor de acces la baze, Bulgaria solicitand garantii din partea SUA ca facilitatile nu vor fi folosite fara acordul autoritatilor de la Sofia. Totodata, Washingtonul doreste aplicarea propriei jurisdictii si legislatii in cazul in care un cetatean american incalca legea pe teritoriul bulgar, ceea ce constituie un alt motiv de dezacord. In eventualitatea in care partile vor ajunge la un acord, SUA vor plati pentru utilizarea si intretinerea facilitatilor si vor investi in infrastructura militara, dar bazele vor ramane sub autoritatea bulgara, mai noteaza Sofia News Agency. Cu toate acestea, nu exista nici o garantie ca acordul va putea fi incheiat, a avertizat oficialul bulgar, mai ales in contextul in care nu au fost stabilite termene-limita pentru incheierea negocierilor. Partea americana a solicitat si acces la o a treia baza militara, situata in centrul Bulgariei, dar negocierile s-au concentrat, pana in prezent, numai asupra a doua baze. Oficiali din ministerul bulgar al Apararii au declarat ca aerodromul de la Graf Igantievo, situat in apropiere de orasul Plovdiv, indeplineste toate cerintele Pentagonului. Sofia si Washingtonul au ajuns deja la un acord privind celelalte doua baze - aerodromul de la Bezmer si poligonul de la Novo Selo, mai noteaza Sofia News Agency. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.