Autorii cartilor "usoare", romantice, sunt considerati a fi scriitori comerciali care nu creeaza opere de valoare literara. Cu toate acestea, acesti autori vand milioane de carti si chiar sunt prezenti constant in topurile bestseller-urilor.
Autorii cartilor "usoare", romantice, sunt considerati a fi scriitori comerciali care nu creeaza opere de valoare literara. Cu toate acestea, acesti autori vand milioane de carti si chiar sunt prezenti constant in topurile bestseller-urilor.
Acesti scriitori par a cunoaste "secretul succesului" si ofera multimii exact ceea ce asteapta.
Fie ca e vorba de romantism (uneori dus pana la extrem, "dulcegarii"), fie ca apeleaza la crime si mistere de nepatruns, se pare ca exista o serie de ingrediente care transforma o carte intr-un "bestseller garantat". Este si cazul lui Dan Brown, care, inainte sa scrie de acum faimosul Cod al lui Da Vinci, a declarat ca, atunci cand s-a gandit sa scrie aceasta carte, a vrut sa demonstreze ca el poate scrie un volum cu succes mai mare decat Sandra Brown. Ghidandu-se pe faptul ca "toata lumea iubeste conspiratia", Dan Brown are meritul ca a reusit sa combine ingrediente care garanteaza succesul, ca un "maestru bucatar". Pentru el, a fost simplu: religie plus mister plus incalcarea unor subiecte tabu plus crime plus nume faimoase implicate in poveste. Toate "imbracate" intr-un stil literar atractiv. Rezultatul: o carte care a devenit, peste noapte, un bestseller, avand vanzari record.
In prezent, Dan Brown se afla in topul vanzarilor la categoria "fictiune" realizat de cotidianul american New York Times pe locul 5, pe locul 1 se situeaza o veterana a acestor topuri, Danielle Steel, cu volumul "Casa". Editorii Daniellei Steel au scos pe piata un tiraj de 800.000 de exemplare, numar care pentru alti autori ar parea urias, dar pentru Steel este un tiraj obisnuit.
Cavaler al Ordinului Artelor
Danielle Steel este o scriitoare care efectiv nu are ce sa-si mai doreasca din punct de vedere profesional, ea fiind una dintre cele mai bine vandute autoare din istoria Americii. Recent, ea a semnat un contract cu New Line Cinema, care doreste sa-i transpuna cartile in filme pe DVD, iar compania Elizabeth Arden planuieste sa creeze un parfum cu numele ei. Agentul sau afirma ca ea a vandut sute de milioane de volume, mai mult decat oricare alt autor in viata. Cunoscuta pentru romanele sale de dragoste, pana in 2005, ea vanduse mai mult de 530 de milioane de volume in intreaga lume.
Aceeasi Danielle Steel are propria sa galerie de arta, care promoveaza arta contemporana si tinerii artisti. Pentru contributia sa la literatura universala, guvernul francez i-a decernat in 2002 a ridicat-o pe Danielle Steel la rangul de "Cavaler al Ordinului Artelor".
Desi pare ca nu ii mai trebuie nimic, si numele sau a devenit sinonim cu dragostea adevarata, cu romantismul, ca o ironie a sortii, Danielle Steel este singura. Dar nu se poate spune ca s-a plictisit sau ca se plictiseste.
Steel a scris foarte mult noaptea, dormind doar patru ore pe noapte. Facea acest lucru pentru a putea sa stea pe timpul zilei cu copiii sai.
Si acum pastreaza acest program istovitor si lucreaza la aceeasi masina de scris Olympia din 1946. Insa scrisul acum nu ii mai este suficient. "Nu am altceva de facut. Merg tot timpul de la San Francisco la Paris si inapoi...am o casa minunata pe plaja, in California. Am toate aceste lucruri minunate, dar nu am cu cine sa le impart" a declarat scriitoarea cu putin timp inainte sa-si lanseze cel de-al 66-lea roman, si la doar o saptamana dupa moartea mamei sale.
In Cartea Recordurilor
Aceste declaratii le-a facut pentrui cotidianul The Telegraph, intr-unul din foarte rarele sale interviuri pentru presa. Ea se justifica spunand ca este "dureros de timida" dar si pentru ca doreste sa-si fereasca copiii in fata tabloidelor. "A fi faimos este deosebit de dificil. Inainte, eram foartye ocupata cu cresterea copiilor si am avut intotdeauna un sot care sa ma ajute. Acum, ma chinui singura. Este dificil sa vorbesti oamenilor... intru intr-o incapere si pentru ca sunt Danielle Steel orice spun va umbla din gura in gura...oamenii au tendinta sa creada si sa spuna mai mult lucruri rele despre o persoana care e faimoasa. Este greu sa fi atat de expus, astfel incat am decis sa incerc sa fiu invizibila. M-am ascuns intre acesti pereti si, daca nu am grija, o sa ajunga o batrana singura".
Acum in varsta de 59 de ani, Steel a scris pana acum in jur de trei carti pe an, si toate cartile scrise de ea au fost in topul bestseller-urilor. Mai mult decat atat, in 1989, ea a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca a stationat in topul celor mai bine vandute carti realizat de The New York Times timp de 381 de saptamani consecutiv. Tot ea a fost cea care si-a doborat recordul, cu un altul, similar, dar care numara 390 de saptamani.
"Sunt stupefiata de succesul meu. Scriu pentru ca simt nevoia si pentru ca imi doresc si imi place. Nu am facut-o niciodata pentru a deveni faimoasa. Am scris si scriu noaptea pentru ca asa imi place. Nu am facut-o niciodata pentru bani, ca o meserie" a declarat aceasta. Si intr-adevar, ea are o legatura cu cititorii sai, pentru ca "scriu despre ceea ce ne chinuie pe toti. Sunt o persoana reala ca oricare, si acest lucru se vede in ceea ce scriu. Incerc sa le ofer oamenilor speranta si desi viata este trista, trebuie sa existe speranta"
Cinci soti
Danielle Steel (pe numele sau real Danielle Fernandes Schuelein-Steel) s-a nascut la data de on 14 august 1947. A avut o copilarie singuratica. A fost crescuta la New York de tatal sau, care era neamt, lucrator la o berarie. Parintii sai au divortat cand ea avea doar sapte ani, iar mama sa, care era portugheza, s-a intors in Europa. De atunci, Danielle si-a vazut mama foarte rar ceea ce a facut-o sa decida ca atunci cand ea va fi mama, copiii ei nu vor trai ca ea.
Ea a inceput sa scrie de cand era copil, iar in adolescenta a scris si poezii. La 19 ani a finalizat primul sau roman, care a fost publicat abia dupa cativa ani. Tot la 19 ani s-a casatorit pentru prima data, cu Claude-Eric Lazard, si a avut o fiica. La scurta vreme, ea a divortat si s-a recasatorit cu Danny Zugelder. Desi casatorita, ea a ramas insarcinata cu cel de-al doilea copil, dar nu cu sotul sau, ci cu William Toth.
A divortat din nou si s-a casatorit cu cel cu care ramasese insarcinata, inainte sa-l nasca pe Nicholas. Dupa scurta vreme, ea a divortat din nou si s-a casatorit - pentru a patra oara - cu John Traina, care deja mai avea doi copii dintr-o casatorie anterioara. Traina a acceptat sa-l adopte pe micutul Nicholas, (Nick) dandu-i numele sau de familie.
Cu cel de-al patrulea sot, Danielle a avut patru fiice si un fiu, dar asta nu a impiedicat-o sa divorteze din nou.
Cea de-a cincea sa casatorie, cu omul de afaceri Tom Perkins a durat mai putin de doi ani, ea incheindu-se in 1999.
Tragedia
Steel se declara "o fana a profesiei de mama" si si-a structurat viata in jurul odraslelor sale. "Mi-am petrecut 35 de ani din viata fiind mama, iar aceasta <<meserie>> iti da cele mai mari satisfactii din lume"
Cu toate acestea, nici ca mama nu a fost intotdeauna fericita. In 1997, unul dintre fii sai, Nick, care avea 19 ani, s-a sinucis. Desi Steel se prezinta ca fiind o persoana "care tine enorm la intimitatea sa, practic o sihastra", ea a facut public acest eveniment si chiar a scris o carte despre aceasta tragedie "His Bright Light: The Story of Nick Traina", in care spune povestea fiului ei, lupta sa cu depresia. Acest volum a devenit bestseller si a ramas cea mai personala din lucrarile sale. "Nu am dorit ca el sa plece in tacere. Am vrut ca oamenii sa stie ca el era un copil minunat si ca si-ar fi dorit ca noi sa invatam sa-i ajutam pe cei din jur".
Atunci, Danielle Steel a invatat ca faima, indiferent cat de mare, nu te poate feri de loviturile vietii. "Am avut dramele mele. Cand oamenii se uita la mine se gandesc ca sunt deosebit de norocoasa, dar nu am fost scutita deloc de tragedii", a marturisit scriitoarea.
Viata sa tumultoasa i-a adus foarte multa publicitate nedorita, in special cand a fost casatorita cu Danny Zugelder, pe care l-a intalnit in 1972, in timp ce acesta fusese eliberat conditionat (fusese condamnat pentru ca jefuise o banca). Ulterior, Zugelder a ajuns din nou la inchisoare, pentru talharie si viol, iar in prezent se afla intr-o inchisoare din Colorado, avand o condamnare de 40 de ani. Nici cel de-al treilea sot al sau William Toth nu era usa de biserica, el fiind dependent de heroina. Mai mult decat atat, el fusese anterior condamnat pentru furt.
Pretul celebritatii
Steel nu doreste sa discute despre mariajele sale si acuza ca una dintre casatoriile sale, cea cu Traina, s-a destramat din cauza faptului ca in 1994, Lorenzo Benet si Vickie L. Bane au publicat o biografie a ei in care dezvaluiau faptul ca Traina l-a adoptat pe Nicholas, ceea ce nici fiul sau nu stia. Ea a incercat sa impiedice pe autori sa publice cartea, dar nu a reusit. "Nick nu voia ca ceilalti copii sa stie ca a fost adoptat, iar documentele de adoptie erau secrete, teoretic inviolabile din punctul de vedere al confidentialitatii. Asa decisese atunci judecatorul, din cauza faptului ca eram o persoana publica. Cu toate acestea, nu am putu impiedica publicarea cartii care a avut un efect deosebit de traumatic. Am fost nevoiti sa le spunem adevarul copiilor nostri, desi nu doream, inainte ca volumul sa apara pe piata".
Atat de dureroasa a fost experienta respectiva, incat Steel a decis ca nici o carte de-a sa sa nu mai fie publicata, decat dupa moartea ei. S-a razgandit totusi, la cererea copiilor ei, insa nu a putut fi induplecata in hotararea ei de a nu mai da interviuri. Timp de 15 ani, nu a mai acordat nici un interviu "pentru a nu-mi mai umili copiii, care erau efectiv vanati de tabloide. Acum, lucrurile s-au mai schimbat pentru ca ei au crescut, au plecat de acasa si eu am realizat ca daca nu ies, nu mai am nici o viata", a mai povestit scriitoarea.
Viata Daniellei Steel in cifre
3 - este locul pe care "garantat" il ocupa cartile Daniellei Steel
5 - soti (de care a divortat)
8 - animale de casa (5 caini Brussels Griffon dogs, 1 iepure, 1 papagal si 1 porcusor)
9 - copii (inclusiv doi copii vitregi)
21 - romane adaptate pentru televiziune
55 - numarul de camere din vila sa din Pacific Heights, San Francisco
75 - romane scrise din 1973
390 - saptamani consecutiv a stat in topul bestseller-urilor (perioada care totalizeaza 7,5 ani)
600 milioane - numarul cartilor vandute
30 milioane de lire sterline - valoarea estimativa a casei sale din Pacific Heights, San Francisco
35.3 milioane de lire sterline - suma pe care a castigat-o in ultima decada
380 milioane de lire sterline - valoarea averii sale
1.210.000 km - distanta pe care ar acoperi-o cartile pe care le-a vandut, daca acestea ar fi asezate cap la cap


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin