Decizia agentiei de evaluare Fitch Ratings de a revizui la negativa perspectiva ratingului acordat grupului Rompetrol nu afecteaza capacitatea financiara si operationala a companiei, se arata intr-un comunicat al grupului. Fitch a anuntat luni ca a r
Decizia agentiei de evaluare Fitch Ratings de a revizui la negativa perspectiva ratingului acordat grupului Rompetrol nu afecteaza capacitatea financiara si operationala a companiei, se arata intr-un comunicat al grupului. Fitch a anuntat luni ca a revizuit de la stabila la negativa perspectiva ratingului "B minus" acordat The Rompetrol Group NV (TRG), pe fondul investigatiei Parchetului instantei supreme asupra conducerii companiei. Rompetrol precizeaza ca, potrivit definitiilor Fitch, "perspectiva negativa nu inseamna ca o schimbare de rating este inevitabila sau iminenta". Astfel, modificarea perspectivei are un caracter de recomandare si a fost realizata dupa ce procurorii au impus un sechestru asupra unui pachet de 25,89% din actiunile negajate ale Rompetrol Rafinare, detinute de TRG la principala sa subsidiara romaneasca. Rompetrol considera sechestrul ilegal si va continua sa detina drepturile de vot, de management si de primire de dividende pentru actiunile respective. "Desi actiunea Fitch este de inteles, ea este efectul unei investigatii abuzive, nefondate si prelungite a Parchetului General, care urmareste sa afecteze reputatia Rompetrol, sa dauneze afacerilor companiei si unor manageri si actionari, printre care si eu", a declarat vicepresedintele TRG, Philip Stephenson, se mai arata in comunicat. El a apreciat ca "actiunea unilaterala a procurorilor", pe care Rompetrol a contestat-o in instanta, nu afecteaza in niciun fel actiunile deja gajate, ci doar pe cele libere de orice sarcini. "Suntem increzatori ca prin mijloace legale vom obtine anularea acestei decizii a procurorilor si vom putea ridica sechestrul asupra actiunilor. In cele din urma, vom demonstra ca acesta este un nou abuz al anchetatorilor, iar tribunalul va decide in favoarea noastra", a adaugat Stephenson.
Rompetrol mai aminteste ca analistii Fitch apreciaza ca ancheta nu are niciun impact asupra lichiditatii TRG, iar bancile creditoare continua sa finanteze activitatile grupului, cu garantii. De asemenea, compania si-a consolidat echipa internationala de conducere si a pregatit planuri detaliate pentru continuarea activitatii in cazul unor evolutii nefavorabile ale anchetei. Rompetrol are activitati in Romania, precum si in Franta si Spania, dupa ce a preluat, la inceputul acestui an, distribuitorul francez de produse petroliere Dyneff. TRG a raportat pentru anul trecut venituri de 2,34 miliarde de dolari. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.