Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a vorbit ieri, in cadrul unei intalniri cu vicepremierul Gheorghe Pogea, despre posibilitatea ca negocierile cu Romania pe marginea acordului de supraveghere preventiva sa fie reluate.
Potrivit u
Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a vorbit ieri, in cadrul unei intalniri cu vicepremierul Gheorghe Pogea, despre posibilitatea ca negocierile cu Romania pe marginea acordului de supraveghere preventiva sa fie reluate.
Potrivit unui comunicat de presa, Justice a mentionat ca este posibil ca acordul sa fie prelungit pana in luna noiembrie a acestui an. De altfel, ministrul Finantelor va pleca saptamana viitoare la Washington, pentru a discuta cu expertii Fondului Monetar International (FMI) despre posibilitatea prelungirii acordului cu Romania. Acordul cu institutia financiara expira in luna iulie. Vicepremierul Gheorghe Pogea s-a intalnit ieri cu Graham Justice, reprezentantul rezident al Fondului in Romania pentru a discuta masurile economice pe care Guvernul le are in vedere pentru perioada urmatoare. Pogea considera ca imbunatatirea administrarii fiscale este una dintre modalitatile prin care pot fi obtinute venituri splimentare la buget. Totusi, el arata ca trebuie luata in considerare si majorarea veniturilor nefiscale, de exemplu nivelul redeventelor pentru exploatarea zacamintelor, taxele de utilizare a datelor geologice pentru resursele naturale, precum si alte taxe si tarife. Conform vicepremierului, prin aplicarea acestor masuri veniturile la buget vor creste cu 0,3 - 0,4% din PIB. Discutiile au vizat si elaborarea noului Cod Fiscal, precum si domeniul energetic, Gheorghe Pogea reafirmand angajamentul Executivului de a continua privatizarile in acest sector. Ministrul Finantelor arata recent ca incepand din ianuarie 2007 exista posibilitatea majorarii unei taxe principale.
Aranjamentul cu FMI a fost blocat pe tot parcursul anului trecut, iar in toamna lui 2005 expertii institutiei financiare internationale declarau acordul "deraiat". Principala divergenta intre cele doua parti a fost nivelul deficitului bugetar pentru 2006. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.