Potrivit Strategiei de Transformare a Armatei Romaniei, in anul 2015, in functie de resursele alocate, Armata Romaniei va avea un efectiv de 80.000 de oameni. Structura de forte va cuprinde fortele destinate NATO si forte de generare si regenerare.
Potrivit Strategiei de Transformare a Armatei Romaniei, in anul 2015, in functie de resursele alocate, Armata Romaniei va avea un efectiv de 80.000 de oameni. Structura de forte va cuprinde fortele destinate NATO si forte de generare si regenerare. Fortele Terestre Romane vor pune din 2015 la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice o divizie si o brigada luptatoare, se arata in Strategia de Transformare a Armatei Romane elaborata de catre Statul Major General. Potrivit documentului amintit, Romania va putea face aceasta oferta de forte in urmatoarele variante - o divizie si o brigada luptatoare, timp de sase luni, fara asigurarea rotirii, doua brigazi luptatoare, angajate in operatii diferite sau chiar in aceeasi operatie, timp de sase luni, fara asigurarea rotirii sau trei batalioane in operatii diferite sau in cadrul aceleasi operatii timp de 12 luni asigurandu-se rotirea la sase luni.
In privinta numarului maxim de generali care pot fi in armata, strategia prevede ca functiile prevazute cu gradul de general vor avea un raport de o functie de general la 1000 de persoane.
In perioada 2006-2007, contributia maxima a Fortelor Terestre pentru operatii cu durata limitata - sase luni - consta in doua batalioane luptatoare si forte de sprijin dimensionate corespunzator.
Astfel, in aceasta perioada nu vor putea fi mentinuti simultan in teatrele de operatii mai mult de 2000 de militari. Contributia maxima a Fortelor Aeriene, incepand cu anul 2008, pentru o singura participare cu durata de trei luni, fara capacitatea de rotatie, va fi compusa din: patru MiG-21 Lancer pentru aparare antiaeriana; un pluton de specialisti in deminare, o baterie V-SHORAD, trei elicoptere IAR-330 SOCAT pentru operatii de cautare-salvare, un elicopter IAR-330 Puma pentru evacuare medicala, 10 elicoptere IAR-330, o aeronava de transport C-130 sustinuta pentru o perioada nedeterminata si o escadrila MiG-21 Lancer.
Asistenta externa pentru fregatele aflate in misiune
Unitatile navale ale Romaniei destinate NATO vor fi, in principiu, disponibile pentru intreaga gama de misiuni a Aliantei. Contributia maxima a fortelor navale pentru operatii de intensitate ridicata va fi compusa din: o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2009, o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2010. Aceste nave pot fi dislocate pentru o perioada de 6 luni si vor fi din nou disponibile pentru o noua dislocare dupa un interval de 12 luni. Pentru asigurarea unui sprijin logistic adecvat se va solicita asistenta externa. Pentru operatii de intensitate redusa in afara Marii Negre pot fi asigurate doua fregate, incepand cu mijlocul anului 2005, pentru o perioada de sase luni. Capabilitatile operationale ale fregatelor se limiteaza la supraveghere, interdictie maritima si operatii antisubmarin. Din 2007 vor mai fi asigurate o corveta, un dragor/vanator de mine si o Companie de Infanterie Marina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.