De ce o fi ras Miron Mitrea ca inocenta-n targ pe cand prezida o sedinta a Camerei Deputatilor? Din pricina legilor pe care urmau sa le discute parlamentarii? Proiecte absurde sau inutile cu care sunt blocate lucrarile Camerei, tocmai pentru a nu se
De ce o fi ras Miron Mitrea ca inocenta-n targ pe cand prezida o sedinta a Camerei Deputatilor? Din pricina legilor pe care urmau sa le discute parlamentarii? Proiecte absurde sau inutile cu care sunt blocate lucrarile Camerei, tocmai pentru a nu se ajunge la problemele importante? S-o fi gandit la indarjirea cu care se tine Nastase de fotoliul de la Camera Deputatilor? Sau la ironia soartei de a-l seconda pe Nastase la partid, la Parchet si la Parlament? Sa-i fi venit in minte cum incearca Parchetul, Coalitia si anonimii din PSD sa-l dea jos pe Nastase? Cel mai probabil, s-a gandit la rostul lui in politica. Tinand locul lui Nastase la Camera, Mitrea era, pentru o clipa, al treilea om in stat. Poate ca aceasta situatie l-a facut sa rada.
Situatie identica in PSD. In ciuda presiunilor anonime de a-i indeparta pe cei care intineaza valorile social-democratiei, acestia raman pe pozitii. Iar daca-l dai jos pe Nastase, partidului ii creste alt cap tare. Ar putea fi Hrebenciuc, Vanghelie sau Mitrea, care stie tot despre ouale de la Cornu si despre matusile din PSD. Mitrea este ultimul copil de trupa mosit de Iliescu, dupa Nastase si Geoana. Imparte cu ei binele si raul din PSD, dar e mai legat de Nastase, uns cu toate alifiile, sa intre bine in teaca partidului.
Mircea Geoana incearca sa-si perfectioneze loviturile pe la spate, dupa ce a facut pe diplomatul la distanta de un continent si un ocean de probleme interne ale PSD. Valul facut de Iliescu dupa caderea in apele tulburi ale politicii l-a purtat pe Geoana in fruntea unei afaceri pe care doar Adi nepotul minune si tovarasii de joaca pot s-o controleze. Fara acces la dubla contabilitate de oameni si bani a PSD, plasat intre lideri mai saraci si mai putin penali, avand in subordine o masinarie propagandistica si economica la care se uita ca mata-n calendar, i s-a pus eticheta de prostanac. Unii il huiduie. Face pe ascetul cand ar trebui sa le multumeasca tovarasilor de partid pentru cariera de purtator de serviete, ca nu biografia de inginer l-a facut ambasador la Washington si ministru de Externe! Ar trebui sa fie recunoscator pentru linistea pe care i-au asigurat-o - a putut aduna o soacra talentata in afaceri si o avere, mica fata de a altora, dar tot prea mare pentru un bugetar -, si pentru cariera care l-a adus in fruntea PSD. Dintr-un copil cu handicapuri a devenit speranta partidului!
Problema PSD-ului e ca nu poate trai fara Geoana. Si nici fara Nastase, maestrul combinatiilor, n-ar putea supravietui. S-a spus ca cele doua sabii ale partidului, Nastase si Geoana, nu incap in aceeasi teaca. Inexact. In primul rand, pentru ca Mircea Geoana are mai degraba rolul de briceag cu care ascuti creioane si tii rabojul voturilor pierdute. Altfel cei doi sunt siamezii lui Iliescu, crescuti si hraniti la acelasi san. Daca vrei sa-l bagi pe unul in teaca, e ca si cum i-ai indesa pe amandoi. Il extirpi pe unul, sangereaza si celalalt. Orice operatie de separare s-ar putea solda cu o mare hemoragie de cadre. Cei doi sunt sudati prin nastere la nivelul creierului. Pentru ca operatia sa reuseasca, ar trebui ca siamezii sa fie extirpati cu totul. Poate ca d-aia radea Mitrea. Ca sabiile pe care incearca sa le bage partidul in aceeasi teaca sunt una singura, o combinatie de briceag, secera si ciocan. Si ca, dupa ce va reusi sa bage in teaca sabia asta pocita, PSD-ului ii va fi la fel de greu s-o scoata de-acolo. Asa ca va fi mai bine de sabiile fara teaca, gandite sa fie folosite tot timpul. Asa, ca Miron Mitrea. Mai ales ca are si el o matusa care, pentru ca nu poate revendica Palatul Cotroceni unde si-a petrecut parte din viata lui si a noastra, spera macar sa aiba cui sa-l lase mostenire. Daca Nastase sau Geoana nu sunt buni de mostenitori sau devin niste zombi dupa operatia de separare de creier, de ce nu ar fi bun chiar Miron Mitrea? Are un look mai proletar, numai bun de prostit masele largi, populare, si e si mai smecher.
Prabusirea in sondaje a declansat in PSD operatiunea "Razbunarea haiducilor". Masele largi, populare si anonime cer excluderea arogantului! Sau viseaza la o demisie, care e altceva, crede Mircea Geoana. Iar Nastase ameninta cu dosare. Si, in plus, "nu putem sa aruncam copilul odata cu apa murdara", a zis o eminenta din PSD, cenusie ca orice eminenta. Pozitia oficiala a partidului este de sprijin conditionat pentru Nastase, cu adaugirea perfida ca PSD, totusi, nu este "un azil politic pentru cei acuzati de coruptie".
Sigur, apa murdara e o mocirla, iar copilul, din cale afara de lacom, a pus scarna pe toate clantele partidului si ar merita trimis la scoala de corectie. Insa problema PSD-ului nu este nici apa, nici copilul. Ci copaia. Aduce a troaca. Una penala!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.