Legendarul Gorun al lui Horea, care a fost distrus de o puternica furtuna in cimitirul de la Tebea, va fi impartit in mai multe bucati, acestea urmand sa fie donate bisericilor ortodoxe din Tara Zarandului si mai multor institutii publice, transmite
Legendarul Gorun al lui Horea, care a fost distrus de o puternica furtuna in cimitirul de la Tebea, va fi impartit in mai multe bucati, acestea urmand sa fie donate bisericilor ortodoxe din Tara Zarandului si mai multor institutii publice, transmite corespondentul Rompres. Primarul comunei Baia de Cris, Romeo Farcas, a declarat pentru Rompres ca trunchiul gorunului a fost dat in custodia bisericii ortodoxe din sat si ca din el au fost decupate deja 24 de bucati de lemn ce vor fi impartite lacaselor de cult, la solicitarea acestora. Fragmente din gorun vor mai fi oferite institutiilor din administratia publica a judetului Hunedoara, Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva si Muzeului din Casa Memoriala "Avram Iancu" situat in comuna Baia de Cris. O alta parte din gorun va fi folosita pentru construirea unei troite care va fi amplasata in cimitirul de la Tebea, in vecinatatea mormantului lui Avram Iancu. Legenda spune ca la umbra gorunului, vechi de cateva sute de ani, s-a odihnit Horea, unul dintre capii rascoalei taranilor de la 1784. Gorunul, care a fost declarat monument istoric, a fost doborat anul trecut, in luna iulie, de o puternica furtuna izbucnita in zona cimitirului de la Tebea. In vecinatatea locului in care s-a aflat gorunul a fost plantat un altul, in prezenta presedintelui Traian Basescu, cu ocazia Sarbatorii Nationale de la Tebea, in luna septembrie 2005. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.